Västernorrland

Dåligt bemötta i vården

1:21 min

Nästan var femte anmälan till Patientnämnden i Västernorrland handlar om att patienter känt sig dåligt bemötta i vården. Jämfört med förra året så har siffran nästan fördubblats. Det är flest kvinnor som känner sig dåligt bemötta visar statistik från patientnämnden.

Under 2010 registrerades 785 ärenden - det är ungefär två ärenden varje dag, året om och det är liten ökning jämfört med föregående år. Patientnämnden säger att mörkertalet är stort och bedömer att på varje anmälan går minst tio stycken som inte gjort en anmälan om brister i vården.

Största skillnaden, jämfört med föregående år, är att allt fler känner sig dåligt bemötta av vården. Var femte anmälan handlar just om bemötandet och enligt Patientnämnden är det främst läkarna som kritiseras och de som känner sig dåligt bemötta är i huvudsak kvinnor.

Exempel på tillfällen då patienter har känt sig dåligt behandlade kan vara när de får ett svårt besked framfört på telefon istället för vid ett personligt möte. Det förekommer också att läkare bemöter en patients problem med att berätta om sin egen pressade situation som läkare.

Av övriga anmälningar så är den största orsaken brister vård och behandling det kan handla om tillgänglighet, väntetider, undersökningar, utebliven/försenad behandling, missad/försenad diagnos eller att det inte finns någon plan för hur vården och behandlingen ska se ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista