1 av 2
Filip Kleverud, Gustaf Hellbacka och Gabriel Fjällborg i Härnösand. Av grabbarna är det bara Gabriel som tycker att han har hyfsad kondition. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Emelie Tjernström och Jennifer Gröndahl tycker båda att de skulle behöva träna mera. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Dålig kondition hos tonåringar

1:09 min

Sextonåringarnas kondition är sämre nu än för tio år sedan.
En mer stillasittande vardag tror forskarna kan vara en av orsakerna.

-- Min kondis är inte så bra, jag har typ slutat med alla sporter, säger Jennifer Gröndahl från Härnösand.

Enligt en undersökning gjord av forskare vid Gymnastik- och Idrottshögskolan hade sextonåringarna tio procent bättre kondition 1987 jämfört med 2007 när man gjorde en ny undersökning.

Mer dator och skjutsande föräldrar
Testerna gjordes med 265 ungdomar från hela landet som fick cykla på testcyklar medan forkarna mätte deras syreupptagningsförmåga.

Orsaker till den försämrade konditionen kan vara mer tv-tittande och datorspelande, skjutsande föräldrar och allt mindre lekande utomhus, tror forskarna.

För lat för att träna
Snart sextonårige Gustaf Hellbacka i Härnösand säger att hans kondition har blivit sämre.

– Jag är lat helt enkelt, jag tycker inte om att hålla på med fotboll eller innebandy eller sånt.  Men om jag vill så kan jag nog springa fem kilometer, fast jag skulle ju bli väldigt trött.

– Jag har slutat träna helt, säger Jennifer Gröndahl. Förut höll jag på med idrotter men inte nu längre. Jag går till skolan men det är bara en kort bit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista