1 av 2
Vy över Sundsvall med ny E4. Bild: Trafikverket Foto: Bergslagsbild, Montage: Tyrens
2 av 2
Här kommer nya E4 att byggas. Bild: Trafikverket
Sundsvall

Klartecken för nya E4:an

På måndagen fick Trafikverket klartecken att börja bygga nya E4:an vid Sundsvalls södra infart.

Förra veckan avslog regeringen fem överklaganden mot vägbygget och Trafikverket räknar med att bygget är helt i gång till sommaren. 2015 väntas den stå klar och kostnaden beräknas till 4,5 miljarder kronor, bara bron över Sundsvallsfjärden väntas kosta 1,5 miljarder att bygga.

Staten betalar en tredjedel av kostnaderna, hälften via en broavgift och Sundsvalls kommun betalar 250 miljoner kronor.

På måndagen fick Trafikverket klartecken att börja bygga nya E 4 förbi Sundsvall.

– Vi har ett väldigt stort lokalt stöd för det här projektet, säger projektchefen Magnus Lundberg.

Vid sitt sammanträde den 20 januari avslog regeringen fem överklaganden mot projektet. Inom de närmaste två månaderna räknar Trafikverket därför med att alla kontrakt kan vara skrivna och till sommaren är bygget igång.

Två mil ny motorväg med en bro över Sundsvallsfjärden, utanför stadens centrum, ska stå klara att öppnas 2015. Kostnaden för hela projektet beräknas till 4,5 miljarder kronor i dagens penningvärde. Staten står för en tredjedel av kostnaderna, hälften tas ut via en tänkt broavgift och Sundsvalls kommun bidrar med 250 miljoner kronor till finansieringen.

Huvuddelen av det vägavsnitt som byggs om ligger söder om Sundsvall. Det är olycksdrabbat och har den högsta trafikmängden på E 4 norr om Uppsala.

Den 1 420 meter långa bron över Sundsvallsfjärden är vägprojektets största del och beräknas kosta 1,5 miljarder kronor. -Egentligen är det sju stycken broar som är sammanfogade. Det är ett väldigt stort byggnadsverk och vårt största kontrakt i projektet, säger Magnus Lundberg.

Thomas Eriksson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista