Västernorrland

Kommunerna vill ta över hemsjukvården

1:22 min

Länets kommuner vill återuppta arbetet för att ta över ansvaret för hemsjukvården från landstinget. Frågan ska utredas tillsammans med Kommunförbundet Västernorrland.

- Alla kommuner är positiva och vill jobba för detta, säger Gunhild Nyberg på Kommunförbundet Västernorrland.

Gunhild Nyberg tror att det kommer att bli lättare att jobba för vårdtagarens bästa med en huvudman.

- Det blir tydligare vem som ska gå in med olika insatser, vilket innebär att patienterna kommer mindre i kläm, säger Gunhild Nyberg.

Redan för tre år sedan påbörjades diskussionerna mellan kommunerna och landstinget om att förändra huvudmannaskapet. Men landstinget beslutade att skjuta fram frågan i väntan på beslut i regionfrågan. Men när det fortfarande inte finns något beslut vill kommunerna alltså återuppta diskussionen.

I Sundsvall har kommunen redan testat på att själv ha ansvar för hemsjukvården men när man inte fick tillräckligt mycket betalt från landstinget sa man upp avtalet.

- Det var för dåligt avtal. Vi hade ett underskott på fem miljoner, säger Helene Ersson på socialtjänstens uppdragsenhet.

Men kommunen är nu intresserad av att återuppta diskussionen. Men vill i så fall göra en skatteväxling som innebär att man kan bedriva bra hemsjukvård.

- Ansvarfördelningen måste stämma överens med finansieringen, säger Helene Ersson.

Även landstinget vill återuppta diskussionerna.

- Men vi måste komma överens om hur det ska gå till och se över om det finns några risker med ett förändrat huvudmannaskap kan påverka primärvården ute i glesbygden, säger Lennart Moberg, primärvårdsdirektör.

En fråga som också kan bli stor är frågan om skatteväxling. Hur stor del av skatten som ska flyttas från landstinget till kommunerna.

- Det har blivit en stor fråga i många landsting som gjort den här förändringen, säger  Gunhild Nyberg, Kommunförbundet Västernorrland.

I februari anordnar Kommunförbundet en inspirationsdag, där de bjudit in politiker från kommuner och landstinget för att diskutera frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista