1 av 2
Anton Tjernberg och Elin Hammarberg Eliasson i nian tycker att skolka är dåligt. Foto: Mikael Andersson.
2 av 2
Ove Lundberg är bekymrad över att många elever i Sundsvall har hög frånvaro. Foto: Mikael Andersson.
SUNDSVALL

Många skolkare i Sundsvall

1:41 min

Det skolkas alldeles för mycket på skolorna i Sundsvall, det visar en intern kontroll som gjorts av kommunen.

Många elever har alldeles för hög frånvaro och risken är stor att de kommer efter i skolarbetet.

– Jag tycker att skolk är ganska meningslöst, det förstör för alla elever, både de som inte skolkar och de som skolkar säger Anton Tjernberg som går i nian på Vibackeskolan på Alnö.

I årskurs 6-9 i Sundsvall var det förra året drygt 100 elever som var borta från skolan i genomsnitt en dag per vecka med ogiltig frånvaro. Cirka 20 elever var borta från skolan under en månads tid eller längre med ogiltig frånvaro.

Ove Lundberg, utredare på barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvall, säger att elever med hög frånvaro riskerar att inte klara målen i skolan och bli underkända i viktiga kurser.

Nu vill barn och utbildninsförvaltningen försöka minska skolket.

– Vi förslår att barn och utbildningsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att ta fram en handlingsplan med rutiner och checklistor som ska vara stöd för skolorna i det här arbetet.

Men gör skolorna tillräckligt för att motverka den här frånvaron?

– Jag tror att skolorna jobbar väldigt mycket med det här. Men som sagt, sannolikt finns det en poäng i att vi hittar nya metoder och stöd för skolledarna att veta vem som gör vad, säger Ove Lundberg.

Bakgrunden till att många elever har hög ogitig frånvaro är ofta komplex, enligt Ove Lundberg. Det kan handla om att eleven helt enkelt inte trivs i skolan, eller om olika problem i relationer till föräldrar och kamrater. Men Ove Lundberg tycker sig också se en mer förlåtande attityd från föräldrarnas sida, när det gäller både giltig och ogiltig frånvaro.

– Det mest klassiska exemplet är ju treveckors Thailandsresor, som många begär och ofta får ledigt för.

Menar du att det kan smitta av sig och ge en mer tillåtande syn även på ogiltig frånvaro?

– Ja, skillnaden kan ju upplevas som hårfin av vårdnadshavare. Man tycker att det går bra för ens barn i skolan och åker även om eleven inte får ledigt. Och vissa elever kanske klarar flera veckors frånvaro från skolan, andra gör det definitivt inte.

Elin Hammarberg Eliasson går på Vibackeskolan på Alnö. Hon tycker att även klasskamrater har ett ansvar att försöka hjälpa till, om en kamrat har hög frånvaro från skolan.

– Ja vi får väl peppa de så mycket vi kan att komma till skolan, och inte skratta åt dem om de skulle bråka och förstöra lektioner. Då slutar de ju, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista