Ånge

Utökad barnomsorg för arbetslösa

0:54 min

Som enda kommun i länet vill Ånge kommun utöka barnomsorgen för barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga. Enligt lagen har alla tre-, fyra- och femåringar rätt till 15 timmars förskola i veckan. Nu föreslår kommunalrådet Sten-Ove Danielsson tillsammans med Erik Lövgren att alla femåringar ska erbjudas 30 timmars förskola.

I en motion till humanistiska nämndens arbetsutskott argumenterar de båda socialdemokratiska politikerna för att det är fel att vissa barn måste lämna förskolan vid lunch eller bara vara där tre dagar per vecka för att föräldrarna är arbetslösa eller föräldralediga.

Att vissa barn går hem mitt på dagen gör det också svårare att till exempel planera uteaktiviteter menar de båda politikerna som tycker att det ska vara möjligt för alla femåringar att vara i förskola upp till 30 timmar i veckan.

Sten-Ove Danielsson säger till SR Västernorrland att han inte tror att de kommer att röra sig om några större kostnader för kommunen. Om den utökade tiden ska avgiftsbeläggas eller inte får bli en senare fråga säger Sten-Ove Danielsson.

I morgon, onsdag, tas frågan upp i humanistiska nämndens arbetsutskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista