SUNDSVALL

Ofredande i Guds namn

Med sms och telefonmeddelanden ska en 65-årig man från Sundsvall försökt förmå sin före detta fru att gå tillbaka till honom.

Mannen skrev bland annat att det Gud fogat samman ska människan inte skilja åt.

Nu åtalas han för ofredande och för att ha brutit mot besöksförbudet. Själv nekar han till brott.

– Det han har sagt är bland annat att det är en skymf mot deras äktenskap och att det inte är Guds mening att de ska skiljas, säger Stina Sjöqvist, kammaråklagare i Sunsdvall

Paret separerade för drygt ett år sen efter ett nästan 20 år långt äktenskap. Enligt åtalet har mannen under våren skickat 150 sms och talat in ett femtiotal meddelanden på kvinnans mobiltelefon, där han försökt övertala henne att gå tillbaka till honom.

Han har också besöksförbud, men har vid flera gånger försökt träffa kvinnan, bland annat vid en skola i Sundsvall.

– Mannen har ju en tro och det är tron på äktenskapet, att man ska leva tillsammans och hålla det man lovat när man gifter sig, säger Stina Sjöqvist.

Förekommer det några hot i kontakterna?

- Nej, det gör det inte, inga hot i lagens mening.

Mannen själv hävdar att han är oskyldig. Han säger till radio Västernorrland, att många av SMS:n handlar om att få kontakt med parets gemensamma son.

Den religiösa innebörden förklarar han med att han vädjat till sin exfru om samarbete, utifrån deras gemensamma kristna övertygelse.

Besöksförbudet bygger enligt mannen på felaktiga uppgifter och polisanmälningar som inte stämmer.

Nu åtalas han alltså, för överträdelse av besöksförbud och ofredande, och om tingsrätten fäller mannen riskerar han böter och villkorlig dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".