Markus Westberg, Sebastian Malmström och Filip Lindgren går i nian på Ängetskolan och ska snart välja gymnasieprogram. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Första kullen elever ska söka till nya gymnasiet

1:29 min

Den första februari är det dags för länets nior att börja söka gymnasieutbildning. Årets kull av elever är den första som börjar i den nya gymnasieskolan. Det innebär ett mindre utbud av inriktningar men det kan också krävas större eftertanke än tidigare när eleverna ska fatta beslut om de ska läsa ett teoretiskt eller ett yrkesinriktat program.

- Jag har inte bestämt mig ännu men antingen blir det estetiskt eller natur, säger Markus Westberg, som går i nian på Ängetskolan i Örnsköldsvik.

Filip Lindgren har inte heller bestämt sig men det lutar mot bygg eller något annat yrkesinriktat program.

- Det blir nog inget högskoleförberedande program i alla fall, säger han.

Nytt för i år är att eleverna kanske behöver fundera en extra gång innan de väljer om de ska läsa ett teoretiskt eller yrkesinriktat program. Det är bara de sex teoretiska linjerna som ger grundläggande behörighet till högskolan. Det finns därutöver 12 stycken yrkesprogram, där tanken är att eleverna ska ha större chans att få jobb direkt efter gymnasiet.

Att det blir tydliga skillnader mellan programmen är både bra och dåligt tycker de nior som Sveriges Radio Västernorrland träffat.

- Det är nog svårt för många för man är ganska förvirrad i den åldern men det är samtidigt bra att man får känna sig vuxen och ta svåra beslut, säger Emelie Forsberg.

- Det är bra för de som inte vill plugga vidare att de kan utbilda sig till ett yrke, säger Kajsa Forsman.

Eleverna som valt ett yrkesinriktat program kan ändra sig om de inser att de vill läsa på högskola. De ska erbjudas att läsa till kurser på indviduellt val för att få högskolebehörighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista