1 av 2
Foto Ulla Öhman
2 av 2
Edvin von Euler och Dan-Axel Bolander tycker inte att det är riktiga vänner om man bara ses genom datorn. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

"Nätvänner är inga riktiga vänner"

"Det är inga riktiga vänner"
1:24 min

Det finns många ungdomar som inte har en enda vän. Men ändå säger de att de inte är ensamma för de har vänner på nätet. Men är det riktiga vänner?

Maria Hedberg är kurator på Härnösands gymnasium.

Många har problem med ensamhet
Ensamhet är inte det första som eleverna som besöker henne vill prata om, för det kan vara pinsamt, men ofta dyker det upp i samtalet efter en stund.

Det är inte så lätt för alla att fixa det här med vänner. En del har inga alls, en del glider med lite på sidan om och låtsas höra ihop med andra.

Ensamhet är något man upplever
--
Det finns ungdomar som inte har en enda vän som de träffar. Men de kan ändå säga att de har vänner och då menar de sina kontaker, eller vänner, på nätet.

– Jag skulle inte säga att det är riktiga vänner. Men om man upplever det som vänner och inte upplever någon ensamhet , ja då fungerar det ju för dem.

Det är pojkar som sitter mest vid datorn och det är förmodligen flest pojkar som bara har vänner på nätet, tror Maria Hedberg.

Inte så socialt
Edvin von Euler och Dan-Axel Bolander tycker inte att nätvänner är riktiga vänner.

– Det är inte så himla socialt att bara prata via facebook eller msn. Man behöver träffas på riktigt också.

Bättre med nätvänner än inga vänner alls
Kurator Maria Hedberg säger att för den som har svårt att skaffa vänner så kan nätvänner vara enklare att hantera.

– Nätvänner behöver inte alls vara nånting dåligt. Det kan tvärtom vara positivt för den som verkligen inte har några vänner i verkliga livet.

Tiidgare publicerat i samma ämne:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".