Rådgivaren Ewa Hägglund på NyföretagarCentrum hjälper Johan Westlund att fylla i Skatteverkets blanketter. Foto: Karin Johansson
Västernorrland

Fler "kombinatörer" i länet

Johan Westlund: ” Man vill prova på”
1:37 min

Allt fler västernorrlänningar har två olika arbeten. Ofta handlar det om personer som driver ett eget företag, samtidigt som de har en annan anställning. Johan Westlund jobbar på landstinget men han har även startat en firma inom värmeinstallation.
– Man har jobbet som en trygghet, säger han.

I augusti startade Johan Westlund sitt företag, men hittills har han bara haft några få större uppdrag. På NyföretagarCentrum får han coachning och svar på sina frågor kring administration. Ewa Hägglund är hans rådgivare och hon ser att det har skett en attitydförändring när det gäller hur man startar eget.  
– Förut när man startade företag var grundidén ofta att det inte finns någon återvändo och att man måste satsa etthundra procent, säger hon. Men nu ser hon att trenden går mot att starta företag i mindre skala:
– Det är förnuftigt och bra att testa, utan att förlora sin trygghet i en anställning.

 
År 2009 fanns det cirka 12 100 så kallade kombinatörer här i länet, enligt statistik från statistiska centralbyrån. Med det menas alla personer som har minst två arbeten. På fem år hade det antalet ökat med 550 personer.

Karin Johansson
karin.s.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".