Sopor kan komma att transporteras med SCAs fartyg.
Sundsvall

Sopimport med fartyg

Ohlsson:”Hoppas på provleverans i år”
1:18 min

Det förs diskussioner att skicka sopor från Storbritannien till förbränning i Korstaverket i Sundsvall. Sundsvall Energi hoppas att skogsbolagets SCA:s båtar ska kunna ta med sig soporna på sina returresor från England. Det säger Hans-Erik Olsson på Sundsvall energi.

Sundsvall energi befarar att soporna från kommunerna i mellannorrland kommer att minska i och med att nya kraftvärmeverk byggts i landet. Därför har bolaget börjat snegla på utländska sopor för att kunna fylla Korstaverkets kapacitet.

Och det är med Storbritannien som förhandlingarna kommit längst. Under 2011 hoppas bolaget att kunna få till en provleverans av sopor med båt.
– Sex till åtta veckor kan det ta för att få tillstånd till transporterna efter att vi kommit överens, säger Hans-Erik Olsson på Sundsvall energi.

Men Sundsvall energi har även haft kontakt med andra länder i Europa.
– Vi har även haft strökontakter med Polen och Finland, säger Olsson.

Returtransporter med fartyg
Det handlar främst om att få till en provtransport av sopor till Korstaverket i Sundsvall för att testa om det fungerar för alla parter.  Och det är med fartyg som transporterna är tänkt att ske.
– Det är returtransporter med SCA.s fartyg som levererar pappersmassa och pappersbalar till Storbritannien, säger Hans-Erik Olsson på Sundsvall energi.

Men om soptransporterna med fartyg blir permanent krävs ett stort lager i Tunadalshamnen som kan lagra alla soporna på ett miljömässigt godkänt sätt.
– I förlängningen behövs lagringsmöjligheter nära Korstaverket för avfallsbränslen. Det har vi inte i dagsläget, säger Hans-Erik Olsson.

Befarar ett soptapp
Anledningen att Sundsvall energi sneglar på utländska sopor är att transporterna från kommunerna i mellannorrland, som bolaget har kontrakt med nu, samt transporterna av sopor från Norge kan komma att minska eftersom konkurrensen blivit hårdare när nya kraftvärmeverk byggt.
– Det troliga är att vi kommer att tappa kunder i Sverige, säger Hans-Erik Ohlsson på Sundsvall energi. Det innebär också att intresset för import ökar, säger han. Det finns 150 miljoner ton brännbart avfall som deponeras inom EU idag så om vi i Sverige kan ta en procent av det så har vi mycket att jobba med, säger Hans-Erik Olsson.

Krävs politiska beslut
Det finns alltså ett gigantiskt sopberg i Europa som skulle kunna bli till energi vid en förbränning i till exempel Korstaverket eller nåt annat verk i landet. För att bränna sopor har blivit hårdvaluta och konkurrensen har hårdnat de senaste åren. Men för att kunna ta hand om det europeiska sopberget krävs politikiska beslut på EU-nivå.

– Länderna inom EU kommer antagligen att få ett tryck att sluta deponera brännbart avfall och att det behövs nåt annat. Det behövs för att vi ska kunna få ekonomi att ta emot avfall från andra länder, säger Hans-Erik Olsson på Sundsvall energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".