Mycket felsorterade sopor.
Västernorrland

Mycket slängs fel

Lidow:”Det är alldeles åt skogen”
1:43 min

Mycket av det som stoppas i soppåsarna borde inte vara där. En analys av Sundsvallsbornas sopor gjord förra året visade att nästan 4 av 10 kilo borde ha sopsorterats i stället. Och från de övriga kommunerna i länet år 2008 var resultatet ännu sämre.
– Det här resultatet är inte alls godkänt, säger Martin Lidow, verksamhetsansvarig på Reko i Sundsvall.

Att bara trycka ner allt skräp man har i sina soppåsar uppskattas inte av renhållningsföretagen. De vill att vi ska sopsortera, kartong, plast, glas, tidningar och plåt ska lämnas in på återvinningscentralerna. Och just återvinningscentralerna har många dåliga erfarenheter av, säger Camilla Söderholm på Alnö, utanför Sundsvall
– De fungerar fördjävligt dåligt helt enkelt men jag är inte förvånad. När man kommer dit är det ofta överfullt och då trycker man ner allting där det finns plats, säger Camilla Söderholm.

Mycket slängs fel i hela länet
Tidigare gjorda undersökningar av länets andra kommuner visade på ungefär liknade resultat  som i Sundsvall eller något sämre. I Timrå och Örnsköldsvik var över hälften av sopmängden sånt som borde ha sorterats bort.
– Det är för bekvämt att slänga allt i hushållssoporna och betala en gång till för förpackningarna, säger Martin Lidow på Reko.

För det fungerar så att vi som kunder betalar matproducenterna att bygga upp och sköta återvinningsstationerna. Så när vi istället slänger avfallet i soptunnan får vi betala en gång till för soporna.

Vill se nytt sopsystem 
För att få ordning på det här i framtiden vill Martin Lidow på Reko i Sundsvall se en soptunna med flera olika fack där hushållen själva sorterar sitt avfall rätt.
– Vi som jobbar med det här förordar en sån lösning men det är upp till politikerna att se till att vi får till en sånt system, säger Martin Lidow på Reko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".