Bara Sundsvall tar hand om matavfallet i länet:
Västernorrland

Bara en kommun i länet tar hand om matavfallet

1:49 min

Sex av sju kommuner i Västernorrland har ännu inte infört insamling av matavfall. Det bryter mot regeringens miljömål som säger att 35 procent av allt matavfall borde tas om hand för att bli kompostjord eller biogas till fordon. Åsa Eriksson är avfallssamordnare för kommunerna i Västernorrland.

I länet är det bara Sundsvall som börjat att samla in hushållens matavfall. Ännu bara i kommunens utkanter  till exempel i Njurunda Matfors och Alnö, där omkring 6500 hushåll anmälts sig och fått en brun soptunna där de slänger sitt matavfall. Och För att få hushållen att nappa på det här lockas de med halverad soptaxa, 99 öre per kilo. År 2012 ska det vara infört i hela Sundsvall.

I dagsläget skickas matavfallet till Gävletrakten för kompostering men om några år är den tänkt att bli biogas till fordon i en planerad anläggning i Sundsvall.

Väntan på biogasanläggning
Varför Sundsvall är ensam i länet om det här har Åsa Eriksson en teori om.
– Kommunerna väntar på att biogasanläggningen i Sundsvall ska byggas, säger Åsa Eriksson, avfallssamordnare för kommunerna i Västernorrland. Man vill ha en vettig lösning på nära håll för en rimlig kostnad, säger hon.

Omkring 6500 hushåll har börjat med källsortering av matavfall i Sundsvall. Avfallet läggs i komposterbara påsar i en separat brun soptunna och för besväret får de betala halverad sopavgift för allt sitt hushållsavfall, 99 öre kilot vid hämtningen.

En av hushållen som börjat med det här är Björn Janzén på Alnö.
– Man återvänder ju resurser, recykling alltså, och det tycker jag är bra, säger Björn Janzén.

Är det bra att systemet kommer igång även om inte biogasanläggningen är klar?
– Tror det är bra att folk får vänja sig vid det här och märka att det inte är något märkvärdigt, säger Björn Janzén. På tre påsar med matavfall kan en gasdriven bil köra en mil, säger han.

6500 har anslutit sig
Över 6500 hushåll i Sundsvalls ytterområden källsorterar idag sitt matavfall. Matavfall som komposteras till jord men kan senare bli biogas när anläggningen i Sundsvall står färdig om några år.

År 2012 ska samtliga hushåll i Sundsvall kunna källsortera sitt matavfall men redan nu har Camilla Söderholm med familj på Alnö anslutit sig. De har en brun soptunna för sitt matavfall men den står mest tom erkänner hon.

– Har inte fått in det här i benmärgen så vi slänger fortfarande allt i samma soppåse, säger Camilla Söderholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista