1 av 2
Domsjö Fabriker planerar att bygga en demonstrationsanläggning för tre miljarder. Foto: Anna Ahlström
2 av 2
Domsjö Fabrikers vd Ola Hildingsson säger att satsningen på en demoanläggning skulle innebära 400 nya arbetstillfällen.
Örnsköldsvik

Domsjös nya satsning kan ge 400 jobb i regionen

1:10 min

De 500 miljoner kronor som Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik får i stöd till bygget av en ny anläggning för biodrivmedel kommer att skapa ungefär 400 nya jobb på sikt.

- Vi kommer sysselsätta 100 fler än i dag på anläggningen, samt 300 jobb i råvaruanskaffning bland annat, säger Ola Hildingsson, företagets vd.

I går godkände EU stödet från Energimyndigheten. Nästa steg blir att göra en förstudie för att se om det är värt att satsa pengarna på en demonstrationsanläggning.

- Vår förstudie ska ge svar på om det här något att satsa på. Vi ska gå in i detalj och definiera hur den ska byggas, säger Ola Hildingsson.

Demonstrationsanläggning kommer att kosta runt tre miljarder och ska producera drivmedlen Biometanol och BioDME, som i dag inte används i någon större skala. Det finns en liten anläggning i Piteå. Men någonstans måste den större utvecklingen börja, menar Ola Hildningsson:

-  Finns det inte drivmedel finns det inte fordon heller. Det finns ett stort intresse hos till exempel Volvo vet jag. De har byggt tio lastbilar nu som ska använda BioDME som ersätter diesel, säger han.

Förstudien ska vara färdig till årsskiftet 2011-2012. Om Domsjö Fabriker beslutar sig för att bygga anläggningen kommer den att stå färdig 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista