1 av 3
Personal i skylift för att skotta bort resten av snön på taket som rasade in i Sundsvall. Foto: Christer Jonasson
2 av 3
Ett tak rasade in på Centrumgatan i centrala Sundsvall. Foto: Elenor Nordström
3 av 3
Anders Olsson, polisens insatsledare i Sundsvall. Foto: Elenor Nordström
Sundsvall

Tak rasade in i samband med skottning

1:59 min

Ett tak rasade in på ett hyreshus på Centralgatan i centrala Sundsvall i morse.

Enligt polisen skedde raset strax före klockan nio i samband med att två personer var i färd med att skotta taket, men ingen har kommit till skada.

På eftermiddagen gav sig personal upp med skylift för att skotta bort resten av snön på taket för att man också ska kunna inspektera skadan på huset.

– Det har pågått en takskottning, två man var där uppe. De kände hur det riste till i taket och de tog sig därifrån. Det har sedan blivit en större sättning i fastigheten och i taket med en uppenbar rasrisk, säger Anders Olsson, polisens insatsledare.

Inga personer har kommit till skada. Det var inga lägenheter direkt under och det är inte många som bor i huset enligt Anders Olsson. I bottenvåningen är det näringsverksamhet, skomakeri och frisörsalong. Man vet ännu inte säkert vad som orsakade takraset.

– Det ser ut som att bjälklaget har givit vika, det är ju en ganska stor tyngd med snö på taket. För en lekman som mig kan man ju gissa att orsaken kan vara tyngden av snön, men det vet man ju inte säkert än, säger Anders Olsson.

Polisen har spärrat av området på grund av rasrisken. Inne på innergården står det bilar parkerade och räddningstjänsten vill ännu inte släppa in någon för att flytta på bilarna på grund av riskerna.

– Ja rasar det så blir ju de skadade då. Troligen försöker man nu få tag på fastighetsägaren, kanske några ritningar och någon ingenjör som kan bedöma riskerna, säger Anders Olsson.

Senare på fredagseftermiddagen gav sig takskottare upp med hjälp av en skylift för att skotta bort resten av snön. Senare väntas byggnadsfirma och försäkringsbolag komma och titta på huset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista