En ny översiktsplan öppnar upp för nya byggen på Ulvön. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Fem områden pekas ut i ny översiktsplan

1:15 min

Ulvöns nya översiktsplan ska tas upp i kommunfullmäktige i Örnsköldsvik på måndag.  Planen pekar ut flera nya områden där det kan bli aktuellt att bygga nya bostäder eller andra anläggningar. De flesta ser positivt på fortsatt utbyggnad på ön men det finns också oro för att kan komma att byggas på helt orörd mark.

- Kan man inte vänta med att exploatera de delarna eftersom det är helt orört runtomkring där, säger Bettan Nordqwist som bor på Ulvön.

Bettan Nordqwvist jobbar med turistbyrån på Ulvön och är också en av öns året-runt-boende. Hon är överlag postiv till utvecklingen av Ulvön.

- Det måste finnas fler ställen där människor kan bygga bostäder för att vi ska få året-runt-boende hit, säger Bettan Nordqwist.

Men det krävs en hel del för att kunna fortsätta utbyggnanden av ön, bland annat en utbyggnad av vatten-och avlopp menar hon.

- Redan i dag är det anträngt på sommaren, säger Bettan Nordqwist.

Ett par som bor på ön är också positiva till utvecklingen av Ulvön men i ett yttrande till kommunen utrycker de sin oro över att orörda delar finns med i den nya översiktsplanen. Det är inte bara själva byggandet av bostäder eller andra anläggningar som innebär ett ingrepp på naturen menar dem.  

”Det skulle också krävas stora infrastrukturåtgärder i form av vägar och ledningar som kan påverka naturen negativt”, skriver de i sitt yttrande.

Om översiktsplanen antas kommer den att öppna upp för att det kan gå att bygga på fem nya områden på de norra delarna av ön. Tre av områdena berör i huvudsak helt orörd naturmark.

- I huvudsak vill vi att ny bebyggelse ska komma i anslutning till befintlig bebyggelse så man kan bevara den orörda naturen, säger Thomas Lundgren, planerare på Örnsköldsviks kommun.

Samtidigt har kommunen satsat flera miljoner på Ulvön senaste tiden och därför vill man ändå öppna upp för möjligheten att bygga på flera områden på ön, men det kommer att ske noggranna prövningar innan det kommer att få börja byggas i de områden som i dag är helt orörda, enligt Thomas Lundgren.

- Det kommer att prövas noggrant när man vill bygga i de här områdena för att utreda om det inte går att bygga på någon annan plats där det inte blir lika negativa konsekvenser, säger han.

Men Thomas Lundgren tror inte att det kommer att bli någon explosion av bostäder.

- Det finns intresse att bygga men det står inte stora intressenter och knackar på dörren och vill sätta spaden i marken just nu, säger han., säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista