Inga planer på inställd premiärcharter, enligt Johan Nikula.
Västernorrland

Oro i Egypten skrämmer inte charter

Trots oroligheterna i Egypten finns det inga planer på att ställa in säsongens första charterflyg från Midlanda till Hurghada i Egypten, som går på söndageftermiddagen.

Ingen av de cirka 120 resenärerna hade på lördag förmiddag bokat av sin resa, enligt Sundsvallsflygs VD, Johan Nikula.

– UD avråder ju från onödigt resande till Kairo, Suez och Alexandria. Men i Hurghadaområdet dit vi flyger är det inga oroligheter och UD avråder inte från resor dit, säger han.

Om en resenär ändå skulle känna oro och vilja boka av resan nu, går det inte att få tillbaka pengarna enligt Johan Nikula.

– Så länge UD inte avråder från att resa till Hurghada, så betalar vi inte tillbaka, säger han.

– Jag kan förstå om det finns en viss oro, samtidigt är det skönt att det finns en gränsdragning som en trovärdig svensk myndighet står bakom. Jag kan tänka mig att den här oron är en högst personlig upplevelse. Någon person kanske kände oro för att resa till Egypten redan för några veckor sen, när det blev oroligt i Tunisien, en annan känner ingen oro alls.

Men hur ser du på risken att oroligheterna sprider sig, att det blir oroligt även i turistområdena?

– Jag kan inte bedöma det, jag har inte den kompetensen. Vi ser naturligtvis att det finns en risk och därför följer vi UD:s rekommendationer minut för minut. Men hur stor risken är har jag inte kompetens att bedöma.

Förutom att avråda från resor till Kairo och några andra större städer i Egypten, så skriver också UD att man som resenär bör undvika stora folksamlingar och demonstrationer. UD avråder alltså inte i nuläget från resor till Hurghada eller andra turistorter längs Röda Havskusten i Egypten.

Inte hellar några andra charterbolag har ställt in sina resor dit, däremot har Apollo ställt in sina flyg till Kairo. Bolagen ställer också in sina utflykter till Kairo tills vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".