1 av 3
De 68 ombuden från partiets förtroenderåd i Västernorrland samlades i tre grupper som skulle vaska fram egenskaper och kriterier för den nya partiledaren. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Elvy Söderström, ordförande för S i Västernorrland och Berit Andnor, ordförande i valberedningen som ska föreslå namn på ny partiledare för socialdemokraterna. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Birgith Mårtensson från Örnsköldsvik vill gärna se en "relativt oanvänd" person som ny partiledare. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

En lag(S)pelare med visioner

En kunnig retoriker med visioner som kan matcha Reinfeldt i debatterna - och gärna relativt oanvänd! Det är några av kriterierna när Socialdemokraterna i Västernorrland beskriver nästa partiledare.

Idag var det Västernorrlands tur, som sista distrikt, att lämna över sin kravprofil på den person som väljs till ny partiledare för Socialdemokraterna.

Kriterier, inte namn
Det var 68 av totalt 75 ombud från partidistriktets förtroenderåd som hade tagit sig till Härnösand idag för att träffa ordföranden för valberedningen Berit Andnor.

Hon betonade att det är kriterier hon vill ha, inte namn.

– Vi diskuterar inte några namn alls. Först måste vi veta vad vi vill ha innan vi kan diskutera vem.

Ingen Idoltävling
Berit Andnor tycker inte det är för sent för Västernorrland att diskutera kriterier trots att alla andra redan har lämnat in sina kravspecifikationer och trots att namndiskussinen redan är i full gång.

– Demokrati tar tid och vi vill göra det här jobbet på ett bra sätt. Det är ingen idoltävling det handlar om.

Elvy vet vem hon vill ha
Elvy Söderström från Örnsköldsvik är ordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland.

Hon säger att hon i hjärtat och magen redan har namn som hon känner sig trygg med som partiledare. Men hon tänker inte säga något namn idag.

– Det vore fel av mig som ordförande att göra det. Nu ska vi lyssna till vad medlemmarna tycker och förtroenderådet ska lämna in sin lista på kriterier. Namndiskussionen kommer senare.

När de 68 ombuden redovisade vilka kriterier de kommit fram till i gruppdiskussionerna så fanns bl a följande med.

Den nya partiledaren måste vara:

- Kunnig
- Trovärdig
- Lagledare
- Pedagog, agitator, retoriker
- Nytänkare
- Relativt "oanvänd"

Den nya partiledaren måste även kunna:

-  matcha Reinfeldt i debatterna men måste även själv vara först med
   frågorna
-  tåla att granskas bakåt
-  företräda hela landet
-  ha fackligt förtroende
-  prata så folk förstår

Delat ledarskap?
Vid mötet diskuterades också frågan om delat ledarskap av något slag. Berit Andnor sa att den frågan inte finns med i valberedningens arbete. Den söker enbart en ny ordförande och partiledare.

Däremot tror hon att frågan om någon form av delat ledarskap eller "stöttande ledarskap" är en av de frågor som kommer att behöva diskuteras inom partiet .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".