Västernorrland

Jätteintresse för konfirmation

Medan många organisationer har svårt att rekrytera ungdomar så växer intresset hos ungdomar i Svenska Kyrkan.

I helgen samlas 170 ungdomar från Härnösands stift i Vålådalen för att bli konfirmandledare.

– När vi var och konfirmerade oss hade vi jättebra ledare. Så nu vill jag också få möjligheten att leda en konfirmandgrupp. Det är jätterolig, man får träffa nya människor och så, säger Hanna Kramer, 15 år, från Sundsvall som konfirmerade sig i fjol och nu utbildar sig till konfirmandledare.

Många andra organisationer har ju jättesvårt att engagera särskilt ungdomar, vad är det som gör att kyrkan klarar av det?

– Det kanske är mer intressanta ämnen än politik och så, säger hon.Totalt 400 ungdomar mellan 15 och 20 år går något av de tre steg som utbildningen omfattar.

Britt-Marie Frisell, konfirmandkonsulent i Härnösands stift berättar att intresset är så stort att kurserna nu behöver utökas.

– Sen 2005 har det här exploderat och ökat konstant. Vi tar emot upp mot 400 ledare den här utbildningsomgången, och vi tror att det kommer att bli ännu fler och planerar för en ökning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".