Himlabadet
Sundsvall

Upphandlingskritik mot Himlabadet

Konkurrensverket kritiserar upphandlingen till bygget av Himlabadet i Sundsvall. Verket har granskat ett 30-tal byggentreprenader i landet och hittat fyra otillåtna direktupphandlingar varav en rör Himlabadet. I framtiden kommer sådana direktupphandlingar kunna tas till domstol och förklaras ogiltiga och straffas med böter.

"Anmärkningsvärt att så stora byggprojekt genomförs utan att reglerna för offentlig upphandling följs. Det är allvarligt eftersom det handlar om skattebetalarnas pengar som ska användas på bästa sätt", kommenterar Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom rapporten i ett pressmeddelande.

Kunskapen om hur offentliga upphandlingar ska göras är bristande, både hos kommuner och statliga instanser. Det kan leda till att stora upphandlingar av byggentreprenader sker felaktigt, konstaterar Konkurrensverket i en rapport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".