Sollefteå/Timrå

Stopp för elever att plugga utanför kommunen

Elev:”Vi skulle vilja söka utanför kommunen”
1:41 min

Gymnasiesamarbetet i Västernorrland sprack i december då Timrå och Sollefteå hoppade av. De är oroliga att bli förlorare i kampen om eleverna när det från och med i vår blir möjligt att fritt söka gymnasiets olika program, oavsett hemkommun.

 I höstas bestämde samtliga kommuner i länet om ett gymnasiesamarbete där alla skulle få konkurrera om alla platser oavsett hemortskommun.

Strax före jul hoppade Sollefteå och Timrå kommuner och i dessa kommuner söker niondeklassarna efter det gamla systemet, dvs om utbildningen finns i den egna kommunen går det inte att söka samma utbildning i en annan kommun.

Åsa Sjödén ordförande i barn och skolnämnden i Sollefteå säger att redan idag går en tredjedel av kostnaderna för gymnasieelverna till att betala undervisning i andra kommuner och med ett ett ännu större samarbete är hon rädd för att kostnaden ska stiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".