1 av 3
Så här såg det ut när gjutformen hade rasat. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Den 785 meter långa järnvägsbron över Älandsfjärden står nu färdig i väntan på trafik. Bron har en segelfri höjd på 18 meter och kostade 180 miljoner att bygga. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Det var här, vid det södra brofästet, som olyckan skedde för snart tre år sedan. Två arbetare omkom och tre skadades, varav två allvarligt. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Broraset i tingsrätten

Nu inleds rättegången
0:59 min

Idag startar rättegången om broolyckan i Älandsbro för snart tre år sedan då två arbetare omkom och tre skadades när en gjutform rasade vid bygget av järnvägsbron över Ådalsbanan.

Det var den 21:a maj 2008 som man just hade påbörjat arbetet med att gjuta själva farbanan på järnvägsbron över Älandsfjärden, en av broarna i Ådalsbaneprojektet.

Störtade 20 meter
Plötsligt rasade ena sidan av trägjutformen nära det södra brofästet  och fem arbetare som stod upp på gjutformen störtade 20 meter ner i marken tillsammans med plankor och betong.

Två av dem avled av skadorna, medan övriga tre skadades, två av dem allvarligt.

Gjutformen för vek
Utredningen efter olyckan visade att träkonstuktionen var för svag. Den var inte dimensionerad för den belastning som den utsattes för när betongen hälldes i.  

Dessutom var konstruktionen av de så kallade knektarna som placerats ut med jämna mellanrum bristfällig och de hade inte monterats på ett säkert sätt.

Åtalas för arbetsmiljöbrott
Det är tre företag och totalt fyra chefer som nu står inför rätta.

Det är huvudentreprenören Skanska med två chefer samt Örnsköldsviks takstolstillverkning AB och Construction Software Center Europe AB med kontor i Skellefteå med varsin ansvarig företrädare som är  misstänka för arbetsmiljöbrott. De båda företagen ritade och tillverkade träknektarna till gjutformen.

Hade gått att undvika
Åtalet gäller arbetsmiljöbrott med grovt vållande till annans död och grov vållande till kroppsskada och sjukdom samt framkallande av fara för annan.

Det rör sig om grova brott med ett medvetet risktagande, enligt åklagaren Christer B Jarlås. Olyckan hade inte behövt hända om de ansvariga hade följt arbetsmiljölagen, säger han.

Miljoner i företagsbot
Bl a yrkar han på böter för företagen, en företagsbot på 6 milj för Skanska och tre miljoner vardera för de båda andra företagen.

Rättegången vid Ångermanlands tingsrätt i Härnösand är mycket omfattande.
Det är inplanerat åtta hela rättegångsdagar under tre veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".