Pappersbruk betalar för låg lön

I sex år har många pappersbruk i landet betalat ut för låga löner till anställda - löneskulden kan vara så hög som 40 miljoner kronor.
Tre av pappersbruken i Västernorrland har gjort rätt och betalat korrekta löner. Men två bruk, MReal i Husum och Domsjö Fabriker har betalat ut fel löner i sex år. Fackförbundet Pappers diskuterar fortfarande konsekvenserna av avtalsbrottet med motparten Skogindustrierna. Men totalt i Sverige har 15 bruk gjort rätt mot 70 som gjort fel och nu är skyldiga papperspersonalen upp till 40 miljoner kronor. Det handlar om ett avtal som trädde i kraft 1996 och som innebär att företagen ska betala full månadslön till anställda som börjar eller slutar mitt i en kalendermånad. På MReal i Husum uppskattar man konsekvenserna till att bli ganska små, enligt personalchef Henrik Westling. Domsjö fabrikers VD Lars Damberg är inte heller orolig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".