1 av 2
Magnus Sjödin. Kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall. Foto: Klas Ullerstam
2 av 2
Catharina Elmsäter-Svärd, Infrastrukturminister. Foto: Klas Ullerstam
Sundsvall

Grönt ljus för E4 Sundsvall

Ingemar Frej, Regionchef Trafikverket Region Mitt
1:25 min

Idag klockan elva togs det första spadtaget för E4 Sundsvall. Ett projekt som stötts och blötts i mer än femtio år.  Hösten 2015 ska den nya E4 sträckningen vara klar för trafik.

Det handlar om tjugo kilometer ny E4, varav 17 kilometer motorväg. Fem trafikplatser och 33 broar där den största bron sträcker sig över Sundsvallsfjärden och är 1420 meter lång, allt till en kostnad av 4,5 miljarder. Sundsvalls centrum beräknas att avlastas med drygt 10 000 fordon per dygn.

Både avgifter, och för den delen kommunal medfinansiering, var avgörande för att projektet skulle komma med i regeringens närtidssatsning och kunna byggstartas 2011. Men det kommer inte att vara några avgifter för att köra på den nya vägen. För personbilar är det alltså inga avgifter alls.

Det finns förslag på broavgift för tunga fordon när det gäller bron över Sundsvallsfjärden. Förslaget, som måste godkännas av regeringen, innebär en avgift på 100 kronor för tung lastbil och 50 kronor för lätt lastbil.

Systemet blir ett så kallat Freeflowsystem med kameror och betalning i efterhand. För de som kör ofta över bron tittar vi på en möjlig lösning med månadsfakturering genom att använda transponders i fordonen.

Förbättrad miljö
Bättre flöde ger minskade emissioner.

Reducering av trafik i centrum förbättrar luftkvaliteten

Ny sträckning minskar barriärverkan inom och mellan stadsdelar

Ny sträckning minskar bullerpåverkan

Minskad risk för olyckor vid transporter av farligt gods

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".