1 av 4
En föreläsning i samband med besöket i Sydafrika. Foto: Anette Buhlér/privat
2 av 4
Mari Edenström, läraren Anette Buhlér, Josefine With och Jennifer Ohlson inför resan till Sydafrika. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
3 av 4
Hästar på vidderna i Sydafrika. Foto: Anette Buhlér/privat
4 av 4
En grupp människor som har samlats vid en häst. Foto: Anette Buhlér/privat
Sundsvall

Sprider trav i galoppens Sydafrika

På lördag åker fyra elever och en lärare från Sundsvalls Praktiska Gymnasium, Naturbrukslinjen, till Sydafrika för att slå ett slag för travsporten.

Annars är det galoppsport som dominerar i landet, men det vill man ändra på.

– Vi vill ju gärna sprida vår sport och det är ju också ett sätt att tävla och använda hästen på, säger Josefine With, elev på skolan.

– Det finns enormt mycket mer hästar i olika klasser här i Sverige, berättar Jennifer Ohlson, om den största skillnaden mellan länderna när det gäller travsport.

Josefine With och Mari Edenström fyller entusiastiskt i och säger att en av de stora skillnaderna är också att travhästarna i Sydafrika tävlar på galopphästarnas banor, på gräs utan dosering i kurvor.

Det är skolan som står för alla resekostnader medan kontakter inom travspoerten i Sydafrika står för mat och uppehälle.

Läraren Anette Buhlér säger att mertiden ska ägnas åt att stärka det sydafrikanska travet men på köpet får eleverna en insikt i hur det sydafrikanska samhället fungerar.

– Det är de svarta som sköter hästarna och de vita som rider dem. Det finns ju fortfarande en uppenbar skillnad mellan att vara vit och att vara svart, och det kommer eleverna att få se på nära håll, säger hon.

Eftersom eleverna till våren är utbildade djurskötare kommer mycket tid att ägnas åt skötseln av hästarna. Eftersom det inte finns någon travhästavel i Sydafrika är en del hästar importerade från Sverige och en av uppgifterna är att visa hur travhästar ska skötas.

– I det stora hela så sköts tävlingshästarna på ett väldigt bra sätt. Men det finns många hästar som inte sköts lika bra som i Sverige, och det är väl där som vi vill försöka förmedla lite kunskap, säger Anette Bhulér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".