Skolinspektionen riktar kritik mot Örnsköldsviks kommun. Förvaltningschefen Thorbjörn Öhlund är redan medveten om flera av punkterna. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Kritik mot skolor i Örnsköldsvik

Thorbjörn Öhlund: ”Vi har inte gjort tillräckligt”
1:10 min

Örnsköldsviks kommun får skarp kritik från Skolinspektionen på flera punkter. Vissa brister framkom redan vid en inspektion 2006 men har ännu inte åtgärdats.

- Vi har inte gjort tillräckligt mycket. Skolinspektionen har rätt. Vi måste bli bättre, säger Thorbjörn Öhlund är förvaltningschef på Bildningsförvaltningen.

Kommunen uppmanades alltså redan 2006 att bli bättre på att följa upp resultaten i skolorna. Trenden är också att andelen elever som når målen i årskurs nio minskar och det genomsnittliga meritvärdet pekar nedåt. Om man ser tillbaka tolv år så har det aldrig varit så lågt resultat som 2010.

Det är också stora skillnader mellan resultaten på olika skolor.

Enligt Törbjörn Öhlund jobbar man redan med de här frågorna, men man har inte gjort tillräckligt:

- Vi har inte kommit fram till de konkreta åtgärderna. Vi har gjort analyser men har inte haft verktygen riktigt klar, säger han.

Men ett sätt är att ställa högre krav på eleverna.

- Att höja ribban och ha tilltro till elevernas kunnande. Vi har nöjt oss med godkänt tidigare och det har inte varit bra, säger han.

Kritik riktas också mot kommunens förskoleverksamhet. Det är bland annat för stora skillnader mellan storlek på barngrupper inom förskolan och tillgång till lokaler.

Det här beror på att allt fler låter sina barn gå i förskola, enligt Thorbjörn Öhlund. Kommunen har redan byggt ut förskolor men ska titta ännu mer på det.

- Vi kan behöva se över lokalbehovet ytterligare, säger Thorbjörn Öhlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".