Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Oseriösa arbetsgivare ska kontrolleras

Publicerat måndag 7 februari 2011 kl 11.00
Hillevi Nylander: ”De kan bli utntyttjade”
1:29 min
Hillevi Nylander är projektledare för ett projekt som Medborgarskolan har för personer i Fas 3. Hon välkomnar Arbetsförmedlingens granskning. Foto: Anna Ahlström.

Den tredje fasen i jobb- och utvecklingsgarantin har varit hårt kritiserad. Då det finns arbetsgivare som utnyttjar systemet. Men nu ska Arbetsförmedlingen bli bättre på att kontrollera de arbetsgivare som tar emot långtidsarbetslösa.

- Man har hittat inslag som inte varit så positiva. Därför tittar vi på rutiner för att hantera oseriösa företag, säger Mats Lindström, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik.

Personer som hamnar i den tredje fasen har varit arbetslösa i 450 dagar. Det har förekommit att oseriösa företag tar emot långtidsarbetslösa bara för att få tusentals kronor i ersättning.  För varje person i Fas 3 får arbetsgivaren 5 000 kronor per månad. Men enligt Mats Lindström finns det inga oseriösa anordnare i Örnsköldsvik i alla fall.

- Inte mig veterligen och vi vill inte att det ska förekomma och därför kommer vi vara ute ännu mer, säger han. 

Men hittar Arbetsförmedlingen anordnare som är oseriösa och utnyttjar systemet kan det bli aktuellt att de får betala tillbaka de bidrag de fått för att ta emot deltagare från Fas 3.

På Medborgarskolan i Örnsköldsvik är Hillevi Nylander projektledare för ett projekt för långtidsarbetslösa i
Fas 3. För bara något år sedan hamnade hon själv i Fas 3 och i dag jobbar hon alltså själv med andra som är i samma sits. Hon tycker att det är bra att Arbetsförmedlingen ska bli bättre på att granska arbetsgivare.

 - Så deltagarna inte blir utnyttjade. Det är nog jobbigt att ha varit arbetslös så länge, säger hon. 

Men hon ser också att Fas 3 kan föra en hel del positivt med sig om systemet inte utnyttjas.

- Det handlar om den sociala gemenskapen också. Vi får en arbetsgemenskap, den saknar man när man är arbetslös, säger Hillevi Nylander. 

På Medborgarskolan är tanken att deltagarna ska vara kreativa, fokus ligger på skapande. Deltagarna får jobba utifrån sina egna idéer. Det kan till exempel vara att måla, skriva på en bok eller jobba med andra idéer man vill genomföra.

- Det är utifrån vad deltagaren vill göra och brinner för. Det är nog skillnaden jämfört med vissa andra platser, säger Hillevi Nylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".