Thomas Näslund är kriminalinspektör på polisens barnrotel och han utreder fall där barn har utsatts för brott på internet. Foto: Karin Johansson
Västernorrland

Många barn i länet råkar illa ut på internet

Polisen: ”Jag tror att det är ett väldigt stort mörkertal”
1:34 min

Det är ofta på hemsidor för barn som kontakten knyts mellan unga flickor och män som vill utnyttja dem, enligt polisen. Bara under det senaste året syns nästan en fördubbling av antalet sexuella ofredanden mot barn i länet. Och en stor del av de brotten sker på nätet.
– Det finns fall där barnen, som trots att vi har sett att de har blivit filmade, har nekat till att det har varit dem, säger Thomas Näslund på polisen.

I förra veckan polisanmälde en familj i länet att en man hade blottat sig för deras tolvåriga dotter via en webbkamera-chatt. Det är ett brott som rubriceras som "sexuellt ofredande av barn".
Bara under det senaste året så har den typen av anmälningar ökat kraftigt, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. I den brottskategorin ingår både ofredanden som sker fysiskt och via internet. Men trots att antalet anmälningar ökar så är det troligt att ännu fler brott begås, enligt Thomas Näslund som är kriminalinspektör hos polisen.
--  Jag har den uppfattningen att det är ett väldigt stort mörkertal, säger han.

Vanligast är att män söker upp unga flickor och när det gäller brott som sker på internet får de ofta kontakt genom populära communitiys.
– På den typen av sidor som barn brukar vara ute på och därifrån försöker man locka över barnen på msn eller liknande chattsidor, säger Thomas Näslund.  

Karin Johansson
karin.s.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".