Anders Nordenberg befinner sig i Fas 3. Han är med i ett projekt som Medborgarskolan anordnar och just det projektet tycker han är bra. Men han är kritisk till systemet. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

"Vi långtidsarbetslösa är en handelsvara"

Anders Nordenberg: ”Vi blir intvingade i någon typ av aktivitet”
1:37 min

På ett år har de långtidsarbetslösa i Arbetsförmedlingens fas 3 fördubblats. I dag befinner sig 913 länsbor i den hårt kritiserade sista fasen i jobb- och utvecklingsgarantin. 

 - Denna fas innebär att man blir intvingad i någon form av aktivitet, samt att olika aktörer faktiskt får betalt av staten för varje individ som är i Fas 3. I praktiken innebär det att vi är en handelsvara, säger Anders Nordenberg som själv befinner sig i Fas 3.

Anders Nordenberg är en av länets drygt 900 personer som befinner sig i jobb- och utvecklingsgarantins sista fas. Där ska personer, som varit arbetslösa i 450 dagar eller mer, få någon typ av sysselsättning. Arbetsgivare som tar emot personer i Fas 3 får 5 000 kronor i månaden för varje person de tar emot.

- Det ska vara ett ekonomiskt stöd för merkostnader och ska inte innebära vinst, säger Mats Lindström, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik.

Tanken  är att deltagare i Fas 3 ska utföra sysslor hos en arbetsgivare som annars inte skulle bli gjorda, men samtidigt ska sysslorna vara meningsfulla. För detta får de ingen lön, utan kan få aktivitetsstöd från Försäkringskassan. Det är 65 procent av den tidigare inkomsten, a-kassa. I Anders Nordenbergs fall är det 5 400 kronor i månaden.

- Det är svårt att leva på det, säger han.

I de fall där aktivitetsstöd inte utgår måste deltagarna söka försörjningsstöd, socialbidrag, hos kommunen om de saknar partnerförsörjning.

Anders Nordenberg deltar i ett projekt som Medborgarskolan i Örnsköldsvik anordnar för personer i Fas 3. Projektet i sig är bra tycker han men det är själva systemet med Fas 3 som han vänder sig mot. Att företagen, föreningarna eller kommunerna som tar emot personer i Fas 3 får betalt för detta.

- Många gör det till en affärsidé. De får betalt för att ha oss hos sig. Men här på Medborgarskolan försöker alla jobba åt en annan riktning och se varje person i stället, säger Anders Nordenberg.

Han ser också att Fas 3 som ett sätt att att få ner arbetslöshetsstatistiken.

- De kan gömma undan oss i olika program och få den öppna arbetslösheten att se betydligt bättre ut, säger Anders Nordenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".