1 av 2
Timråpolitikern Kenneth Westberg (M) var en av flera som talade om Timrås ställning och om den arbetsmarknadsregion som splittras om gränsen mellan regionerna dras mellan Timrå och Sundsvall. Bredvid honom; oppositionsrådet Tony Andersson (M) också från Timrå som tyckte att politikerna verkade ha låst sig för mycket till de fyra norrlandslänen. Han vill se en region söderut, mot Gävleborg. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Panelen bestod av fem män och en kvinna, oppositonsrådet i landstinget Elisabet Strömqvist(S). Bland åhörarna var det bara män som yttrade sig. Foto Ulla Öhman
Härnösand/Västernorrland

Region-grytan puttrar igen

Per Wahlberg (M): Vi måste lyssna bättre
1:34 min

Nu görs det omtag i frågan om regionbildning och den här gången lovar landstingslednigen att lyssna mer på kommunerna.

Det kom mycket folk till mötet i Härnösand på onsdagskvällen, fler än politikerna hade vågat hoppas på.

Inte börja rita gränser
I panelen satt landstingspolitikerna Per Wahlberg (M), Hans Hedlund (C) och Elisabet Strömqvist (S) tillsammans med landstingsdirektör Anders L Johansson och planeringschef Christer Nylén. Den sjätte panelmedlemmen var regeringens utredare i regionfrågan Mats Sjöstrand.

– Nu blir det en öppen dialog, lovade politikerna. Förra gången pratade vi bara om geografi och ritade upp gränser. Dem här gången ska vi börja med att prata om varför vi vill ha regioner, sa Per Wahlberg.

Regiongrytan luktar bättre
Landstingets planeringschef Christer Nylén som också lyssnat på regiondiskussioner i Jämtland på senare tid säger att "regiongrytan" har börjat puttra igen:

– Men nu puttrar den annorlunda och luktar bättre. Jag hör mer ödmjukhet och mer lyssnade. Och vi måste göra nånting den här gången. Annars väntar sotdöden!

Vill se söderut
Bland åhörarna var det många som hade frågor och åsikter.

– Varför ser vi bara på de fyra norrlandslänen, det är ju intressant att titta söder om Sundsvall också, sa Tony Andersson (M) från Timrå.

– Risken med stora regioner är att det blir färre politiker, trodde Thomas Q Nilsson (Mp) från Härnösand.

– Jag skulle vilja ha en debatt där de unga i länet är med i mycket högre grad, sa Sverker Ågren (Kd) som är ordförande i landstingets regionala nämnd.

Vill tvinga politikerna att fatta beslut
Den enda som fick applåder under mötet var en av åhörarna Folke Westin från Härnösand som reste sig upp och ifrågasatte att det nu ska göras omtag i regionfrågan:

– Det har lyssnats och utretts nog. Det här är den mest utredda frågan i svenskt förvaltningsliv. Vi har ju valt våra politiker för att de ska fatta beslut. Då ska de inte vara fega så fort det blir en svår fråga och en konflikt om nånting. Det är hög tid att fatta ett beslut i regionfrågan nu, sa Folke Westin.

Snabbrunda till kommunerna
Elisabet Strömqvist (S), oppositionsråd i landstinget replikerade med att man behöver lyssna på kommunerna mer än man gjorde i förra omgången.

– Men det ska bara bli en kort period av lyssnade, tycker jag. Sen är det dags för beslut.

Ansökan inne i år
Regeringens utredare Mats Sjöstrand ville inte recensera mötet men sa att han tyckte att han hörde lite nya tongångar jämfört med förra omgången.

– Det finns ett genuint intresser och det är flera partier som vill försöka på nytt och det är utomordentligt!

Och det är dessutom bråttom. Om man ska kunna bilda region 1 januari 2015 så har man knappt ett år på sig, fram till årsskiftet ungefär, innan ansökan måste vara inne, säger Mats Sjöstrand.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".