Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Spara på skolmat och gymnasieprogram?

Publicerat torsdag 3 februari 2011 kl 14.03
Lars-Gunnar Hultin (V): Jag kan tänka mig att man tar bort en rätt
(1:30 min)
1 av 2
Skolelever i Sundsvalls kommun ska få ekologisk mat under en vecka i oktober. På bilen en elev på Katarina Södra skola i Stockholm där man alltid har 60 procent ekologisk mat. Foto: Ylva Oldberg/scanpix
2 av 2
En förändring av gymnasieskolan i Härnösand är den stora uppgiften för att minska utgifterna för elever som studerar utanför hemkommunen. Foto Ulla Öhman

Det blir ett tufft år för skolorna i Härnösand. Förra året drog skolnämnden över sin budget med nästan 17 miljoner. Nu måste kostymen krympa och då är gymnasiet i blickpunkten. Men också skolmaten!

Underskottet på 16,8 miljoner slipper skolnämnden iallafall ta med sig till innevarande år. Det har politikrna beslutat.

Ärvde borgarnas budget
Men det löser inte problemen för nu måste man krympa kostymen för att komma ner i kostnader som ryms i budgeten.

Lars-Gunnar Hultin(V) är ny ordförande i skolnämnden.

– Vi ärvde borgarnas budget som vi inte var delaktiga i och inte kunde påverkar särskilt mycket för detta år. Det är först nu vi börjar med vår egen första budget inför 2012 och den är jag beredd att ta ansvar för.

Interkommunala ersättningar dyra
Han säger att den största delen av underskottet handlar om två saker:

1. Fler barn än beräknat inom förskolan.
2. Höga kostnader för gymnasieelever som studerar utanför hemkommunen, s k interkommunala ersättningar.

--Vi måste göra vår egen gymnasieskola i Härnösand bättre men kanske också mindre, säger Lars- Gunnar Hultin.

Friskolorna tjänar på höga kostnader i kommunen
- Om vi har en halvbesatt gymnasieskola i Härnösand så stiger kostnaden per elev och då blir skolpengen högre, vilket privatskolorna tjänar mer på.

– Har man inte ett program i en kommun så blir det rikskostanden som gäller för privatskolor som tar emot elever och då blir det inte lika intressant för dem.

Tar tid att vända skutan
Omgörningen av gymnasiet har påbörjats men kommer att ta tid, säger Lars-Gunnar Hultin

--Vi ska göra vårt bästa för att klara budgeten i år men alla vet att det inte går fort att göra sådana här förändringar.

Ta bort den andra rätten
Inte heller skolmaten går säker när skolan ska hålla hårt i plånboken

Lars-Gunnar Hultin säger att han som skolnämndsordförande inte tänker säga exakt vad rektorerna ska spara på i sina budgetar, men en tanke har han iallafall:

– Man bör se över systemet med två rätter i skolmatsalen. Jag har hört talas om att mindre populära rätter inte blir uppätna. Det lär ha slängts oöpnade kantiner med mat. Och då vore det ju bättre att laga en enda rätt som barnen äter, än att laga två rätter och få slänga mycket av den ena rätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".