Diverse tidningar och broschyrer i väntrummet på Premicares mottagning i Timrå. Foto: Tamara Fenjan
Timrå

Läkare delade ut reklam

Chef: ”Så får det absolut inte vara”
1:45 min

En patient på företagshälsovården i Timrå hörde av sig till P4 Västernorrland efter att hon hade fått en reklambroschyr med kostråd av sin läkare. Men hon fick inte någon förklaring till var informationen kom från, eller varför hon fick den.
--  En läkare ska inte delta i läkemedelsreklam, kort sagt, säger Thomas Flodin som är ordförande för läkarförbundets etik- och ansvarsråd.

Enligt Premicares policy så ska den information som deras personal delar ut vara vetenskapligt granskad och inte reklamfinansierad. Tobias Johnsson är företagets VD och han känner inte till det enskilda fallet, men han säger att det är viktigt att upplysa patienterna om var materialet kommer från.

– Så ska det absolut inte vara, vi ska i sådana fall säga att det kommer från en tillverkare, säger Tobias Johnsson.  

En läkare ska dela ut information som bygger på vetenskap eller beprövad erfarenhet, enligt Socialstyrelsens regler. Om sponsrad information uppfyller de kriterierna så är det inte fel att dela ut den typen av material, enligt Socialstyrelsen.

– Materialet sänds till oss kontinuerligt från läkemedelsindustrin och andra produkttillverkare, säger Tomas Johnsson VD för Premicare.

Hur kan ni veta att det som står i broschyrerna är sant?

– Det måste vi förstås bedöma med vår egen kunskap.


Karin Johansson
karin.s.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".