Efter blylarm testas nu flera kaffeautomater. Foto: Marcus Frånberg/SR.
Västernorrland

Bly i kaffeautomater

Bly i kaffeautomater
1:30 min

De senaste åren har antalet kaffeautomater ökat kraftigt i länet och övriga landet och miljontals koppar dricks varje dag. Smolket i bägaren är i vissa fall inte bara kaffe utan också höga värden av bly.

Selecta är ett av flera företag som har automater ute i länet men deras automater har efter larmet nu kontrollerats och VD;n Cathrin Sahlberg garanterar att alla halter ligger under gränsvärdet.

I dag ligger gränsvärdet för bly på 10 mikrogram per liter vatten, men det finns exempel på uppemot hundra mikrogram som hittats i vissa enstaka kaffeautomater. Två av de största leverantörerna i landet har nu kontrollerat sina automater och deras automater håller sig under gränsvärdet.

Det företag som exemplet med för höga gränsvärden kommer ifrån har sina automater vid Karolinska institutet i Stockholm. Den maskintypen är inte så vanlig, men de undersöks nu. Hittills har företagets egna tester inte visat på förhöjda blyvärden men nu väntar man in fler testresultat.

Så här skriver företaget på sin hemsida:

- Café Bar arbetar intensivt tillsammans med tillverkaren av den aktuella automatmodellen för att analysera situationen och skyndsamt åtgärda eventuella problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".