1 av 2
Det gäller att vara säker på att alkoholen har lämnat kroppen. Foto Christer Suneson
2 av 2
På tillfartsvägarna till Högslättens idrottsanläggning i Härnösand brukar polisen stå ibland på helgerna. Foto Ulla Öhman
Härnösand/Västernorrland

Rattfulla föräldrar skjutsar till träning

Kina Petré: Kan nog finnas de som tagit ett par glas vin för mycket
1:15 min

Allt fler rattfyllon som skjutsar barn till träningar ertappas.
– Vi tar lika många rattfyllerister om vi ställer oss utanför en idrottsanläggning en lördag morgon som om vi ställer oss utanför systembolaget, säger en polis.

Det är i tidningen Motorföraren som polisman Pär Carlsson säger att det blivit vanligare att föräldrar som druckit kvällen innan åker fast i nykterhetskontroller när de skjutsar sina barn till träningen nästa morgon.

Han jobbar vid Södertäljepolisen men även i Västernorrland känner polisen till problemet:

Prioriterat
– Vi ställer oss då och utanför idrottsanläggningarna och låter bilförarna blåsa, säger Bengt Jansson vid Härnösandspolisen.

– Vi kanske inte ställer oss exakt utanför hallen eller planen men på tillfartsvägarna som leder dit. Vi har vissa ställer där vi väljer att stå, där ingår idrottsanläggingarna,  liksom att vi står utanför systemet på lördagar.

Pinsamt
Föräldar som skjutsar sina barn har ofta även grannens barn i bilen. Blåser man positivt så blir det mycket pinsamt eftersom även de andra barnens föräldrar måste underrättas.

– Vi tar med oss föraren till polisstationen för ännu ett prov, men barnen i bilen måste ju tas om hand.

Extra ansvar när man skjutsar andras barn
– Vi försöker lösa det så att en av oss poliser skjutsar barnen till deras  träning men sedan måste ju någon komma och hämta dem också.

– Det är definitivt extra pinsamt och det är ju ett extra ansvar man har tagit på sig när man har andras barn i bilen också, säger Bengt Jansson

Obehagligt och nervöst
Pär Carlsson vid Södertäljepolisen har egna minnen från uppväxttiden då hans pappa körde full till träningar.

Både Pär och hans pappa var medvetna om att han inte borde kört.

– Det kändes jätteobehagligt och nervöst att åka med. En gång ertappades han och blev av med körkortet.

– Det är rattfylleristens egna barn som lider mest när föräldern åker fast för att ha kört full med barn i bilen.

Ett par glas för mycket
Kina Petré från Härnösand tränar ett lag klockan tio på söndagmorgnarna.

– Jag har väl aldrig tänkt att föräldrarna i mitt lag skulle köra berusade. Men det är klart; det är ju lätt gjort att man dricker ett par glas vin för mycket kvällen innan man ska skjutsa.

Hoppas andra tänker likadant
Joakim Lindehall från Härnösand skjutsar barn till träning några gånger i veckan och är väldigt restriktiv med alkohol kvällen innan.

Om han själv låter sina barn åka med andra föräldrar så hoppas han att de har samma inställning:

– Jag har inte öppet tagit upp det här med andra föräldrar utan man utgår från sig själv och hoppas att de har samma värderingar när det gäller det här och att man har ansvar för dagen efter också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".