Läkare med stetoskop lyssnar på ett barns hjärta. Personerna på bilden har inget med nyheten att göra. Foto: Tomas Oneborg/scanpix
Sundsvall

Expertnätverk för barnhjärtvård

Sundsvalls sjukhus kommer att ingå i ett expertnätverk för barnhjärtvård. Barnhjärtmottagningar på ett tjugotal orter över hela landet knyts samman med hjälp av bredband och videokonferensteknik. Det är ett viktigt steg för att ge alla barn med hjärtfel tillgång till samma medicinska kompetens och erfarenhet, oavsett var i Sverige de bor. Nätverket har finansierats genom svenska folkets gåvor till Hjärt Lungfonden.

- Det här är en gammal dröm som nu blir verklighet tack vare svenska folkets gåvor till Hjärt-Lungfonden. Vi barnhjärtläkare har länge efterlyst ett nätverk av den här sorten. Gertrud är dessutom världsunikt, det finns ingen motsvarighet i något annat land, säger Bo Lundell, överläkare och specialist i barnkardiologi vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Varje år föds cirka 1 000 barn med hjärtfel. En viktig utmaning för forskningen är att kunna identifiera barn med hjärtfel redan under graviditeten, för att kunna sätta in behandling omedelbart vid födseln. Forskarna arbetar också för att hitta bättre behandlingsmetoder. Årets insamling ska bland annat gå till att finansiera forskningsprojekt inom dessa områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".