1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
2 av 2
Vem som ska åka från Härnösands kommun för att samtala med Barnombudsmannen BO om de placerade barnen är ännu inte avgjort. Men det kan bli Lisbet Sander, programchef vid Individ- och Familjeomsorgen. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Barnombudsmannen vill tala med Härnösand

Lisbet Sander: Vi kan bli mycket mycket bättre
1:28 min

Socialnämnderna måste ta större ansvar för de barn som placeras i familjehem eller HVB-hem.
– Vi har blivit bättre men vi kan göra ännu mycket bättre, säger man från Härnösands kommun som nu ska diskutera frågan med Barnombudsmannen, BO.

Nu har den s k Upprättelseutredningen presenterat sina förslag.

Förenkommer även idag
Förutom att titta på kompensation för placerade barn och unga som utsattes för övergrepp under åren 1920-1980 så har utredningen också funderat över ytterligare åtgärder för de barn som idag är placerade i familjehem eller HVB-hem. (HVB=Hem för vård och boende)

– Missförhålladen tillhör inte historien - de förekommer än idag, säger Barnombudsmannen som nu vill tala med kommunerna om hur de ska bli bättre på att ta ansvar för de omhändertagna och placerade barnen.

BO vill tala med Härnösand
En enkät som Barnombudsmannen, BO,  gjort visar att det bara är var femte Socialnämnd i Sverige som har egna direktiv för hur socialtjänsten ska agera när det framkommer missförhållanden i familjehem och HVB-hem.

Enkäten håller nu på att sammanställas men BO har redan kallat till sig tio kommuner från hela Sverige för att samtala om den sociala barnavården.

Härnösand är en av de kommuner som fått kallelsen till mötet 31 mars.

Vi kan bli mycket mycket bättre
– Det är positivt att vi får komma och prata om det här med andra kommuner, säger Lisbet Sander som är chef på IFO, Individ- och Familjeomsorgen på Härnösands kommun.

– Det betyder inte att vi känner oss utpekade eller har ett sämre ansvar än andra, men däremot kan vi liksom andra kommuner bli mycket mycket bättre på det här.

– Barnombudsmannens uppgift är ju att lyfta frågorna till högre nivå vilket är svårt för mindre kommuner. Därför är det ett sätt för oss i Härnösands kommun att få de här frågorna belysta.

Svårt upptäcka problem i tid
Att Socialtjänsten ska veta hur man ska agera när missförhållanden på familjehem upptäcks är bara den ena biten.

Ännu svårare kan vara just att upptäcka missförhållandena i tid.

– Det kan vara svårt för barn att berätta och därför dröjer det länge innan vi får vetskap om problemen, säger Lisbet Sander.

Kontrollen av hur barnen har det fungerar mycket bättre nu än för bara några år sedan men det finns mycket kvar att förbättra, tycker hon.

– Barn förstår inte alltid vad som händer. De kan inte berätta eller törs inte berätta. De kanske t o m har blivit tillsagda att de inte får berätta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".