Västernorrland

Betyg kan vara orättvisa

Elev: "Det är omvänd könsdiskriminering”
2:05 min

Flickor höjer ofta sitt slutbetyg, jämfört med resultatet som de får på de nationella proven. Men det inte är lika vanligt att pojkar gör det, visar statistik från Lärarnas tidning och Skolverket.  
- Jag tror att tjejer har mycket lättare för att få betyg för att de är snälla än för att det är bra, säger Joakim Lindvåg som går på Hedbergska gymnasiet.

I engelska var det till exempel 50 procent fler flickor än pojkar som fick högre slutbetyg än vad deras resultat på nationella proven under förra läsåret. Nina Hammarberg är doktorand på Mittuniversitetet och forskar kring betyg. Hon tror att det finns en risk att exempelvis gott uppförande kan spela in när betygen sätts.

– Man blir kanske lite påverkad av saker som inte ska vägas in och det skulle kunna vara ett problem om de inte speglar de faktiska kunskaper som eleverna ska ha, säger hon.

Men Karin Högman som är lärare i hemkunskap och svenska på en högstadieskola i Sundsvall tror inte att det lönar sig att vara inställsam:
– Jag hoppas verkligen att det inte är så, för det är inte professionellt i så fall, säger hon.  

Karin Johansson
karin.s.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".