1 av 2
Konsumentverket har i ett brev till ett elbolag slagit fast att vattenkraft inte får kallas miljövänligt i marknadsföring. Foto: Anna Ahlström
2 av 2
Christer Borg från Älvräddarna säger att tanken med kampanjen är att få bort marknadsföringen.
Västernorrland

Vattenkraft får inte kallas miljövänlig

Konsumentverket: ”Vattenkraft är inte miljövänligt”
1:12 min

Vattenkraft får inte kallas miljövänlig. Det har Konsumentverket slagit fast i ett brev till ett energibolag som använder ordet miljövänlig i sin marknadsföring.

Granskningen av bolagets marknadsföring har gjorts efter att organisationen Älvräddarna anmält närmare 30 bolag för brott mot marknadsföringslagen.

- Tanken är att få bort marknadsföringen för det vilseleder och lurar människor, säger Christer Borg från Näsåker, ordförande för Älvräddarna.

Konsumentverket är tydlig i sitt brev - vattenkraft är inte miljövänlig.

- Ordet miljövänlig kan bara användas om det inte påverkar miljön alls eller till och med förbättrar miljön. Vattenkraft har stor påverkan på ekosystemet, säger Eva Moberg, jurist på Konsumentverket.

Det blir allt vanligare att energibolag använder begreppet miljövänlig i sin marknadsföring, enligt Konsumentverket. Men organisationen Älvräddarna har redan sett effekter av sin kampanj:

- När vi gick ut med kampanjen såg vi direkt fyra-fem bolag som ändrade sin marknadsföring, säger Christer Borg.

Ett av bolagen som anmälts av Älvräddarna är Eon som har vattenkraft i Ångermanälven. Men där kan kampanjen redan ha haft effekt. De marknadsför inte längre sin vattenkraft som miljövänlig på något tydligt sätt på hemsidan:

- Eon är ett av de större bolagen som försökt skärpa till sin marknadsföring och kallar den förnyelsebar och koldioxidneutral i stället för miljövänlig, säger Christer Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".