Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Lill Söderberg, SOS operatör i Sundsvall. Foto: Klas Ullerstam
Västernorrland

I dag 11/2 är 112-dagen

Lill Söderberg. " En ringde och ville beställa korv med mos och en pucko "
1:35 min

SOS Alarm ansvarar för nödnumret 112 som har en stor betydelse för den vardagliga tryggheten för alla invånare i Sverige. Genom ett enda samtal når man samhällets alla hjälpresurser. Varje år tar SOS Alarm emot ca 3,5 miljoner 112-samtal i hela landet.

SOS centralen i Sundsvall som har Västernorrland som ansvarsområde, tog emot 92 224 nödanrop på 112-numret under 2010, i snitt drygt tio varje timma - dygnet runt!

SOS Alarm har på uppdrag av staten ansvar för nödnumret 112 inom Sverige. SOS Alarm ska även vara en resurs i samhällets krisberedskap. Uppdraget innebär samarbete med sjö-, flyg- och fjällräddningen samt med polisen. Enligt avtalet med staten skall den genomsnittliga svarstiden på 112 inte överstiga 8 sek. Sedan juni 2006 har SOS Alarm av staten även fått uppdraget att ansvara för informationen kring nödnumret 112.

För landstingens räkning utförs uppdrag inom ambulansalarmering och ambulansdirigering. Kommunerna anlitar SOS Alarm för alarmering av kommunal räddningstjänst. 112 är även ett europeiskt nödnummer och gäller i alla EU-länder.

Alla har ett ansvar vid en nödsituation!

Vi är alla oerhört viktiga för en effektiv hjälp. Tyvärr blir det allt vanligare att den som slår larm om t ex en trafikolycka inte stannar kvar på platsen.

Tänk på tre saker:

•Beskriv vad som inträffat!

•Var behövs hjälpen?

•Var beredd att lämna mer information.

- Syftet med 112-dagen är att öka kunskapen om hur nödnumret fungerar och hur vi alla kan hjälpas åt att öka tryggheten, säger Johan Hedensiö, VD SOS Alarm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".