Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Landstingsrådet Per Wahlberg (M) hävdar att det inte finns någon spricka i partiet. Hela landstingsgruppen accepterar beslutet att ställa sig bakom landstingsdirektörens slutsats, dvs att Sigbjörn Olofsson kan sitta kvar. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Vårdalliansen samlades inför valet (fr vänster M, Mp, Fp, Kd och C) och senare gick även Sjukvårdspartiet med. Men den nu pågående konflikten måste moderaterna lösa själva, säger Centerns Hans Hedlund. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

"Det finns ingen spricka inom Moderaterna"

Per Wahlberg: Det finns ingen spricka
1:38 min

– Vi är helt eniga i den moderata landstingsgruppen. Hela gruppen ställer sig bakom landstingsdirektörens slutsats att sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson kan sitta kvar.

Så kommenterar landstingsrådet Per Wahlberg (M) det krismöte som moderaterna i landstinget samlades till igår kväll.

Fast Per Wahlberg vill inte kalla det för ett krismöte.

– Jag tycker det var en bra diskussion. Det var ett informationsmöte.

Beslutet står fast
Resultatet av mötet är att ingenting har förändrats, säger han.

– Den lösning som jag som Vårdalliansens ordförande ställde mig bakom för två veckor sedan står fast. Den accepterades av hela landstingsgruppen.

Och den lösningen var att ställa sig bakom Landstingsdirektörens ställningstagande, vilket är att sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson kan sitta kvar.

– Jag kommenterar inte enskilda tjänstemän som sjukhusdirektören. Men jag ställer mig bakom Landstingsdirektören, och det accepterar hela landstingsgruppen.

Ingen spricka
Därmed vill Per Wahlberg inte medge att det finns någon spricka inom paritet.
Detta trots att Magnus Sjödin (M), kommunalråd i Sundsvall, häromveckan tog ställning för sin partikamrat Jacomina Beertema och sa att i en konflikt mellan politiker och tjänsteman så måste tjänstemannen gå.

– Magnus Sjödin är kommunalråd i Sundsvall och som sådan har han all rätt i världen att tycka vad han vill. Men det är jag som är landstingspolitier och tar helhetsansvar för länet. I slutänden är det jag som bestämmer.

Måste kunna samarbeta
Per Wahlberg säger att fokus nu måste bort från personerna och istället riktas in på verksamheten och politiken.

Han anser att samarbetet mellan Jacomina Beertema och Sigbjörn Olofsson ändå måste kunna fungera:

– De är ju vuxna människor. Jacomina har räckt ut en hand. Hon har bett om ursäkt och sagt att hon vill samarbeta.

– Men Sigbjörn Olofsson tycker ju inte att det var en riktig ursäkt?

– Jag konstaterar att det Jacomina har sagt och gjort räcker för mig.

Ohållbar situation
Även allianskamraterna tycker att konflikten stör arbetet:

– Situationen har varit ohållbar i snart två veckor nu, säger Hans Hedlund (C), vice ordförande i landstingsstyrelsen. Det kan inte forstätta hur länge som helst.

Men det är ett internt moderat problem, menar Hedlund, och ingenting som övriga partier i Vårdalliansen ska lägga sig i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".