Sundsvall

"Skolpengen har sänkts"

Rektor:”Skolorna har fått mindre pengar”
2:21 min

Alliansen i Sundsvall sviker skolorna och håller inte vad dom lovar, det anser Per Frost, rektor på Kyrkmons skola i Njurunda, söder om Sundsvall. Politikerna säger att dom höjt elevpengen med tvåtusen kronor, Per Frost menar det rakt motsatta, att den sänkts med två tusen kronor.

– Skolpengen är inte alls höjd, det är fel. Tittar man på vad vi faktiskt får per elev så är det cirka fyra hundra kronor lägre än i fjol, sedan har vi inte kompenserats för löneökningen för lärarna och andra ökande kostnader, säger Per Frost.

Barn och utbildningsnämndens ordförande Annelie Luthman, folkpartiet förstår inte Per Frosts kritik.

– Skolpengen är visst höjd, det är fel uppgifter som getts av Per Frost. Om man jämför med den besparing som skulle ha trätt i kraft 2011 så har det tillförts pengar, vi har dragit i handbromsen och stoppat den tänkta besparingen, säger hon.

Räknesätten skiljer
Det som skiljer Alliansens räknesätt från Per Frosts är att alliansen baserar sina beräkningar på att elevpengen planerades att sänkas under 2011 enligt ett tidigare politiskt beslut. De menar att utifrån den sänkta elevpengen så är deras nya elevpeng en ökning med 78 kronor. Under mandatperioden ska det bli en ökning på närmare två tusen kronor enligt Annelie Luthman.

Per Frost däremot menar att det är fel sätt att räkna. Dels så ska inte hela fördelningen per elev räknas in eftersom skolorna inte får förfoga över hela den summan, istället ska den faktiska summa som betalas ut till skolorna per elev räknas. Sedan ska den faktiska summan de fick 2010 jämföras med den faktiska summa de nu får 2011. Då blir det mellan fyra och femhundra kronor mindre i elevpeng i år. Med lönehöjningar för lärare och andra ökade kostnader som inte kompenserats av kommunen blir det en sänkning på cirka två tusen kronor, enligt Per Frost.

– De kan inte jämföra äpplen och päron, man kan ju inte jämföra med en besparing någon eventuellt skulle ha gjort, man måste jämföra med verkligheten vi lever i, säger Per Frost.

Ökade kostnader
Annelie Luthman säger att hon förstår att skolorna också får ökade kostnader men anser att det inte kan vägas in i elevpengen. Per Frost säger att de alltid fått kompensation för kostnadsökningar tidigare.

Oavsett hur man räknar menar ändå Annelie Luthman att det på sikt kommer att bli bättre.

– Rom byggdes inte på en dag, det vi har börjat med är att stoppa den besparing som skulle ha gjorts och under mandatperioden ska det tillföras cirka 100 miljoner kronor, säger hon.

Men det är något som Per Frost anser är för långt fram i tiden.

– Till hösten måste vi nog dra ned på personal, dessutom kommer en del satsningar på IT till eleverna att ställas in, säger han.

Så det blir ingen satsning på eleverna då?

– Inte från Alliansens sida som jag ser det, vi här på Kyrkmons skola kommer att göra det vi kan för att göra det bästa av saken, för vi måste satsa på eleverna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".