Det är brist på bär i år. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
Västernorrland

Parasit kan stoppa bärätande

Smittskyddsläkare Hans Boman om dvärgbandmasken
4:45 min

För första gången har parasiten dvärgbandmask hittats i en räv i Sverige, i Bohuslän.

Parasiten kan vara farlig för människor, och på sikt finns risken att den sprider sig även till Västernorrland och att vi måste sluta äta bär direkt i skogen.

– De som är insatta i det här har ju varit medvetna om att risken är påtaglig att den skulle dyka upp här i Sverige, förr eller senare, säger Hans Boman, smittskyddsläkare landstinget Västernorrland.

Så på sikt tror du att vi har den här i Västernorrland också?

– På sikt kan det ju bli så. Men samtidigt är det ju bara ett enda djur på en plats i Sverige, så det är ju långt tills vi har det utspritt i hela Sverige. Vi får väl hoppas att det finns nått sätt att förebygga, säger han.

Dvärgbandmasken lever i tarmen på räven och lägger ägg i djurets bajs. Människan kan smittas via bär, svamp och grönsaker. I vissa områden i Europa, framförallt i Alperna, så uppmanas folk att inte äta till exempel bär direkt i skogen.

Parasiten dör vid kokning, men klarar nedfrysning och har nu alltså konstaterats i en räv i Sverige. Nu ska flera prover tas för att se om dvärgbandmasken spridit sig över ett större område.

Det är inte vanligt att människor smittas men symptomen är allvarliga och kan i värsta fall leda till döden.

– Den orskar cystor i inre organ, lever, lungor, som kan växa till och orsaka skador. De är svårbehandlade och kan ha dödlig utgång i en mindre del av fallen. Det är en otäck sjukdom.

När jag var liten så brukade min mamma ge mig en blåbärsruska så att jag skulle hålla mig lugn när hon plockade bär. Tror du att jag kan göra så till mina egna barn i framtiden?

– Faran är ju att man inte kan göra det, att det inte blir lämpligt att äta bär direkt från riset så som vi har varit vana vid att kunna göra, säger Hans Boman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".