Örnsköldsvik

Slutspelat för Forsberg

Sista försöket att göra comeback gav samma gamla svar: Högerfoten håller inte för spel i NHL. Därmed väljer Peter Forsberg att lägga av - för gott.

-Jag har spelat hockey hela livet men nu har jag gjort min sista match, säger han.

Fem och en halvtimme innan Colorados match mot Calgary sitter Peter Forsberg på en av hemmaarenans restauranger och tittar ut över ett hav av journalister som är beväpnade med diktafoner, kameror och block.

Vad som skulle ha varit hans tredje match i Colorado och en magisk tillställning inför hemmapubliken i Denver har nu förvandlats till något annat.

Det har blivit hans sista dag som professionell ishockeyspelare.

Tårögt tal

I mörk kostym och ljusblå skjorta, tvingade en tårögd Peter Forsberg fram orden från ett förskrivet uttalande som innebär en stor, svart punkt för hans NHL-karriär som sträckte sig över 13 säsonger.

-Tiden har kommit. Jag är här för att berätta att jag kommer gå i pension. Jag har verkligen försökt, försökt, försökt och det är först nu som jag verkligen är säker på det här är rätt beslut, säger han.

Forsberg inledde det sista försöket till en comeback med några provträningar med Colorado den 22 januari och den 6 februari skrev han på ett kontrakt för resten av säsongen.

Lovade flickvännen

Sedan tog det två matcher - 1-3 mot Columbus och 3-5 mot Nashville - och åtta dagar innan han valde att lägga av för gott.

-I helgen kom jag fram till mitt beslut! Jag är tvungen att gå i pension. Det var inte ett lätt beslut och processen har varit svår. Men efter 25 operationer lovade jag min fästmö Nicole att jag inte ska riskera min hälsa längre.

TT: Hur känns det att ge upp på grund av foten?

-Det känns lite jobbigt. Men det kommer att gå över, jag får se det som så att jag hade tio, tolv bra år innan det började strula. Jag fick ändå vinna två Stanley cup, OS, VM och har haft en jättebra karriär.

TT: Vad fick dig att ta beslutet nu?

-Jag kunde inte skydda mig själv på isen, fick ont ljumskarna och i slutet av matcherna - när grejerna började bli blöta - så satt inte foten fast. Jag orkar inte hålla på att strula och fixa något mer. Så då fick det vara nog. I dag känns det som ett helt rätt beslut.

TT: Är du glad att du försökte göra comeback en sista gång?

-För tillfället känns det jättejobbigt att jag kom tillbaka och kommer säkert få lite gnäll i tidningarna, men samtidigt - för mig själv - känns det jättebra att ha gjort de här två matcherna och veta om att det inte funkar.

TT: Vad har gjort det så svårt att lägga av?

-Jag har försökt varje träning med nytt skydd, tejpat olika, nya andra sulor eller större skridkor, vinkla skenan. Men det är ingenting som har fungerat tillräckligt bra. Hade jag vetat att foten aldrig skulle bli bra hade jag nog slutat tidigare.

TT: Vad händer i framtiden?

-Nästa vecka åker vi någonstans för att ta det lugnt, få vara i fred och kanske få lite sol. Sedan åker vi hem till Sverige och får se vad vi ska göra. Första veckorna kommer säkert vara jobbiga men sedan blir det nog bra.

Anders Wallin/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista