Västernorrland

SCA-profil drar till skatteparadis

1:44 min

Kenneth Eriksson, före detta vd för SCA, har flyttat till lågskatteparadiset Malta.

De senaste åren har han betalat mellan tre och fyra miljoner kronor i skatt i Sverige men i Malta blir det betydligt mindre.

Men det är inte huvudorsaken till flytten enligt honom själv.

– Sverige är ju ett land med högt skattetryck i sig så om du flyttar någonstans får du ju i regel lägre skatt. Men det primära har inte varit det, säger Kenneth Eriksson.

Hur mycket uppskattar du själv att du tjänar skattemässigt på att på i Malta istället för i Sverige?

– Det har jag aldrig räknat på, säger Kenneth Eriksson.

Malta har uppemot trettiofem procents skatt för de som jobbar på Malta. Däremot så är det bara femton procents skatt på pengar som kommer till Malta från ett annat land.

Det gör landet särskilt populärt hos äldre som har höga besparingar i privata pensioner eftersom dom vid pensionering kan betala mindre än hälften så mycket skatt som i Sverige.

Christina Karlsson från Örnsköldsvik är socialdemokratisk riksdagsledamot i Skatteutskottet. Hon tycker att det är tråkigt att många av de mer välbärgade pensionärerna tar sina pengar utomlands.

– Det är ju inget lagbrott på något sätt men det visar ju inte heller på någon stor solidaritet med andra människor i vårt land. Att man inte vill vara med och finansiera det vi har tillsammans, säger hon.

Kenneth Eriksson säger att han inte heller tycker att det är rätt att flytta av bara ekonomiska skäl:

– Att överhuvudtaget bara planera på det sättet utan att ta tillvara på de år man har kvar, det tycker jag är dumt, säger han. Man ska göra det som känns rätt och riktigt om man har de möjligheterna. Jag tycker mig ha rätt att ha lite sol och värme. Jag sitter ute nu och tittar ut över havet här. Det känns bra.

Christina Karlsson tror att det är många som skulle vilja åka till ett varmare land och komma bort från den svenska vintern.

– Men det kan man ju välja att göra utan att skriva sig i det andra landet, säger hon.

Annelie Ledin
annelie.ledin@sr.se