Härnösand/Västernorrland

"Det ska kosta att inte uppfylla arbetsmiljöansvaret"

1:28 min

Idag avslutas rättegången om broraset i Älandsbro för snart tre år sedan då två Skanska-anställda omkom och tre skadades.
Åklagaren yrkar på kännbara böter i miljonklassen för de inblandade företagen.

De anhöriga som har suttit med hela rättegången säger att det inte spelar någon roll om cheferna hamnar i fängelse eller inte.

Skanska bär ansvaret, anser anhöriga
– Alla är förlorare och jag behöver inte se någon i fängelse, säger en av de anhöriga.

– Men det ska kosta att inte uppfylla arbetsmiljöansvaret. Skanska måste ta sitt ansvar för att deras medarbetare inte kom hem från jobbet den dagen, säger Minna Sundström som är syster till en av de omkomna.

Handlar inte om träknektar
De anhöriga tycker att rättegången har varit för teknisk:

– Det är många experter som har uttalat sig. Men egentligen handlar rättegången inte om träknektar. Den handlar om att två män dödades.

– Man har pratat för lite om min pappa och Minnas bror och de tre som skadades. Det har mest handlat om konstruktioner och träknektar, tycker Jenny Bjerkås.

Yrkar på miljonböter
Åklagare Christer B Jarlås yrkar på kännbara företagsboter för de tre inblandade företagen.

– Sex miljoner för huvudentreprenören Skanska och tre miljoner vardera för Örnsköldsviks takstolstillverkning AB och Constructions Software Center Europe AB.

Kunde ha undvikits
Alla tre företag är ansvariga för olyckan menar åklagaren. Hade de gjort vad som ankommer på dem enligt arbetsmiljölagen så hade olyckan inte hänt, säger han.

Den personliga påföljden för de fyra åtalade cheferna ligger på fängelsenivå, säger han. Men i arbetsmiljöbrott brukar rätten omvandla till böter.

Frånsäger sig ansvar
Samtliga misstänkta nekar till brott.

– Det är upp till rätten att bedöma var ansvaret ska ligga, men det ligger inte hos min klient iallafall, säger Skanskas advokat Anders Lorentzon.

Fakta om olyckan
Broraset skedde den 21:a maj 2008 vid södra brofästet av järnvägsbron över Älandsfjärden som är en del av Ådalsbanan.

Raset inträffade den första dagen av gjutningsarbetet .

När arbetarna återigen gick upp på gjutformen efter sin lunchrast så brast träknektarna, som är en slags konsoller i trä och som håller uppe den gjutform som betongen pumpades in i. Plötsligt rasade hela formen rcirka 18 meter ner i marken.

Två av de fem arbetarna på formen omkom medan tre skadades, två av dem allvarligt med långa sjukskrivningar som följd.