Västernorrland

Sjukhusmottagningar på entreprenad?

Landstingsfullmäktige har under förmiddagen diskuterat privatiseringar och entraprenadiseringar inom sjukvården. Vad vill den nya majoriteten egentligen? undrade oppositionen.

Den nya landstingsmajoriteten har inga planer i dagsläget att lägga ut sjukhusmottagningar som idag finns på länets sjukhus på entreprenad.

Det svarade moderata landstingsrådet Per Wahlberg på en konkret fråga från socialdemokraten Ewa Back.

Gärna fler entreprenader
Däremot har Vårdalliansen inget emot att i framtiden entreprenadisera fler verksamheter  om dom då kan drivas bättre och billigare,sa Per Wahlberg.

Inom primärvården finns redan möjligheten för privata vårdgivare att driva vårdcentraler på samma villkor som landstinget. Men även utöver vårdcentralerna kan det finnas fler entreprenadiseringsmöjligheter.

Ska ni privatisera, undrar S
Det blev en lång ideologisk debatt som började med en fråga från Kenneth Westin (S):

– Kommer en privatisering av landstingets olika verksamheter att ske under innevarande mandatperiod. Och är de sex partierna i Vårdalliansen isåfall överens om det?

Det är inte privatisering
Men majoriteten godkände inte termen privatisering i sammanhanget:

– Vi vill inte privatisera. Däremot har vi inget emot att verksamheter som kan drivas effektivare och billigare läggs ut på entreprenad. Målet är att få så bra verksamhet som möjligt för varje skattekronoa, svarade landstingsrådet Per Wahlberg (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista