Örnsköldsvik

Hennes musik ska hjälpa unga i hela världen

1:17 min

Med ett flygplan och sin musik ska Terese Fredenwall som läser sista terminen på Musikmakarna i Örnsköldsvik ge sig ut på världsturné. Men det är en något annorlunda turné. Tanken är att uppmärksamma de problem som finns med ungdomar som hamnat snett.

- Dels jobbar vi preventivt för att varje människa ska ta ansvar. Att föräldrar tar hand om sina barn och att man tar hand om andra barn. Vi ska också vara ute på gator och möta människora. Jag kommer att spela för bland annat prostituerade och missbrukare, människor som redan har hamnat snett, säger Terese Fredenwall.

Samtidigt som hon planerar turnén spelar hon in en skiva som ska släppas i april. Flera av låtarna har vuxit fram ur möten med människor.

-  Det handlar om de här temana som vi vill lyfta och om olika människor som vi redan har träffat.

Resorna gör Terese Fredenwall bland annat tillsammans med Örnsköldsvikspastorn Bengt Fiske. Han är pilot och har flugit runt i Europa sedan 2002 för att lyfta frågor som rör unga. Terese Fredenwall har under hösten redan påbörjat sin arbete.

- Vi har varit i en del kyrkor i Sverige men vi har också varit i Tyskland, på bordeller och på gator bland missbrukar, säger hon.

Och Terese Fredemwall tror på att möta människorna genom musiken.

-  Det kan lyfta människor och man får pratat om det som är viktigt. Men det allra viktigaste är att vi är där på plats. Vi behöver också människorna och deras berättelser för att kunna arbeta. Man måste jobba med relationer för att lösa vissa av de här problemen, säger hon.

Under våren kommer Terese Fredenwall och Bengt Fiske att åka på turné i Europa. Nästa mål är en världsturné. 

- Nästa resa kan bli till USA, säger Terese Fredenwall.