Sundsvall

Personalförstärkning på demensboende

1:34 min

Sundsvalls kommun kommer att öka nattbemanningen på demensboenden, efter krav från Socialstyrelsen. Det är en efterlängtad förstärkning säger Margreth Söderlund, områdeschef på Kristinelunds äldreboende.

Bakgrunden är bland annat den förändring i föreskrifter som Socialstyrelsen gjort och som ska ge äldre större kvalité. För lite bemanning nattetid och ofta saknas rutiner för uppsikt över de dörrar som leder in till enheterna. Om en person vill ta en nypa luft så måste det finnas personal som låser upp och ger den möjligheten eller avleder på ett värdigt sätt.

Vid sitt sammanträde den 23 februari kommer socialnämnden att ta ställning till ett förslag om en kraftigt ökad bemanning nattetid på kommunens äldreboenden för personer med demenssjukdom.

- Den nya satsningen innebär att vi kan lägga ännu mer fokus på omsorgens kvalitet, där uppsikt och tillsyn av de boende prioriteras, säger Håkan Littzell, äldreomsorgschef i Sundsvalls kommun.

Det var i november i fjol som Socialstyrelsen gjorde nära 100 oannonserade inspektioner vid äldreboenden i 48 kommuner, däribland Sundsvall. Utifrån detta har socialtjänsten i Sundsvall lagt ett förslag om att öka nattbemanningen med 18 tjänster vid kommunens äldreboenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista