1 av 2
Ingen intraprenad i Sollefteå, säger Hans Hedlund (C).Foto Ulla Öhman
2 av 2
Sollefteå

Stendött om intraprenad på Sollefteå sjukhus

Hans Hedlund (C): Nån annan får experimentera
1:36 min

Varken majoriteten eller oppositionen i landstinget är villiga att diskutera frågan om en intraprenad på Sollefteå sjukhus. Däremot kan sjukhusmottagningar komma att läggas ut på entreprenad.

Sollefteå sjukhus skulle kunna vara ett flaggskepp för landstinget att visa upp. Det sa sjukhusdirektör Inger Bergström i Sollefteå när hon och ledningen för sjukhuset för ungefär ett år sedan lämnade in en ansökan om att få driva Sollefteå sjukhus som intraprenad.

Svaret lät vänta på sig men tillslut blev det nej med motiveringen att tidpunkten, eller "timingen" var fel.

Sedan har det varit val och en ny majoritet har tagit över makten i landstinget; Vårdalliansen som talat mycket om behovet av alternativa driftformer inom sjukvården.

Så Inger Bergström har inte gett upp helt och hållet.
– Det är ju fortfarande spännande. Men det har ju hänt så många andra saker så det har inte varit fokus på det. Vi har ju fått svar att det inte är aktuellt just nu.

– Vi har ju så mycket samarbete om patienterna nu också så Sollefteå sjukhus är ju en resurs för hela länet nu, inte bara för våra egna patienter. Jag ser positivt på framtiden.

Men hos politikerna i landstinget verkar frågan om en intraprenad i Sollefteå stendöd.

– Vi har inget intresse att ta upp frågan igen, säger oppositionsrådet Elisabet Strömqvist (S)

– Intraprenad är inte intressant, säger Hans Hedlund (C), vice ordförande i landstingsstyrelsen.

– Den stora vitsen med intraprenad det är att man senare ska kunna göra en entreprenad av det,dvs att personalen kan ta över.

– Men med de upphandlingsregler som finns idag är det inte möjligt utan då är enda alternativet att lägga ut på någon utomstående entreprenör. Och det är vi inte intresserade av, säger Hans Hedlund.

Vårdalliansen har under den senaste mandatperioden i opposition vid många tillfällen föreslagit att fler vårdverksamheter ska drivas av andra än landstinget själva.

Om andra kan göra det till samma pris och billigare så ska inte landstinget göra det själv, har varit budskapet.

Men nu när ett förslag finns om att personalen ska driva sjukhuset som intraprenad, dvs som en fristående enhet inom landstinget och med eget ansvar för ekonomin så säger alltså även vårdalliansen nej.

– Jag tror att det är ett väldigt stort steg att ta. Andra får experimentera först innan vi kastar oss in i det, säger Hans Hedlund (C).

Du har ju gått upp i talarstolen många gånger och pratat om alternativa driftsformer. Har lusten försvunnit litegranna på vägen när ni tagit över makten?

– Nej, absolut inte, den har snarare ökat. Men nu ska vi titta på vilka områden där det är möjligt, t ex mottagningsverksamheten.

Så det skulle kunna bli sjukhusmottagningar på entreprenad?

– Det kan det bli eftersom det är ett lagförslag på gång och det är alltid bättre att vara före lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".