Landstinget

"De kan inte samarbeta"

1:27 min

Det kom inget besked om vad som händer med sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson efter extramötet med landstingsstyrelsen igår. Men bedömningen nu är att ett samarbette mellan honom och Jacomina Beertemas framtida inte kan fungera.

På landstingsstyrelsens blixtinkallade extramöte igår fick ledamöterna beskedet att landstingsdirektören Anders L Johansson gör bedömningen att det inte finns förutsättningar för ett samarbete mellan sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson och landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd där Jacomina Beertema är ordförande.

Nu är det landstingsdirektören som ska vidta åtgärder.

Inga besked idag
Men vilka de åtgärderna är, och om det finns alternativ till uppsägning, ville Per Wahlberg (M) inte lämna besked om.

– Det är landstingsdirektörens uppgift att hantera tjänstemannafrågor, inte min.

Går inte att fortsätta så här
Bedömningen om att samarbete är omöjligt går stick i stäv med den förra bedömningen där konflikten sades vara över och tonläget nu skulle sänkas.

– Det har inte blivit bättre, vi kan inte fortsätta så här, var Per Wahlbergs förklaring till att han fattade ett ordförandebeslut om att kalla in landstingsstyrelsen med bara några timmars varsel.

Fortsätter lyfta lön
Sigbjörn Olofssons chefsavtal med Landstinget gäller till den 31 mars 2014.

Skulle han bli uppsagd så blir han arbetsbefriad men kan fortsätta lyfta sin lön på 140 000 kronor i månaden, samma som Sveriges statsminister.

Sigbjörn Olofsson själv vill inte kommentera beskedet och inte förrän i nästa vecka kommer alltså landstingsdirektören att berätta vilka åtgärder han tänker vidta.

Oppositionen sa ingenting
Oppositionen i landstinget ville igår inte kommentera saken.

- Vi i oppositionen har fullt förtroende för Anders L. Johansson och är övertygade om att han kommer lösa den uppkomna situationen på bästa möjliga sätt, skrev Elisabet Strömqvist (S) i ett pressmeddelande.

- I övrigt avser jag att inte ytterligare kommentera mötet i LS, avslutar Elisabet Strömqvist.

Fler artiklar om direktörsfrågan vid Sundsvalls sjukhus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista